Gassdirektiv saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette er noen av de viktigste forslagene i gassdirektivet - og Norges innvendinger:

  • Liberalisering
Hovedformålet med direktivet er å liberalisere gassmarkedet i EU. De siste årene har det pågått et systematisk arbeid i EU for å åpne opp tunge statlige og monopolitiske sektorer for konkurranse. F.eks. post, tele og elektrisitet.

  • Langsiktige kontrakter

Langsiktige kontrakter har vært en forutsetning for å sikre et stabilt investeringsnivå i gass-sektoren. EU ønsket opprinnelig å forby slike kontrakter. Status pr. i dag er at det ikke vil bli forbudt å inngå denne typen kontrakter, men at de må meldes inn til EU-kommisjonen, som igjen skal avgjøre om kontraktene vil hemme og begrense konkurransen.

  • Tredjeparts adgang

EU mener at eierne av rørledningene skal tvinges til å åpne nettet for konkurrentene. Norge mener at gassrørledningene i Nordsjøen er en integrert del av produksjonssystemet, og ikke hvilke som helst ledninger. Tredjepartsadgang bør derfor først gjelde fra ilandføringsterminalene på kontinentet. Hvis tredjepartsadgang blir resultatet, frykter Norge dårlig ressursutnyttelse på sokkelen - og milliardtap som følge av økt konkurranse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer