- Gassen i Barentshavet er gulroten

Ressursrikdommen i nord viktig bakteppe for Aker-avtalen, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Avtalen mellom Staten, Aker Holding AS, Saab AB og Investor AB er historisk, sier forsker i næringslivshistorie på BI, Sverre Christensen på BI.

I dag morges gikk næringsminister Dag Terje Andersen ut med at Staten kjøper seg inn i det nyopprettede selskapet Aker Holding AS for 4,8 milliarder kroner. Staten vil få en eierpost tilsvarende 30 prosent i selskapet. I tillegg har svenske Saab AB og Wallenberg-gruppen kjøpt en mindre aksjepost i Aker Holding AS.

Naturressurser i nord

Et viktig bakteppe for Aker-avtalen, er den mye omtalte Nordområdesatsningen til regjeringen Stoltenberg.

- Nordområdene, og da særlig Stockmann-feltet i Barentshavet er gulroten, sier forsker Sverre Christensen ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering på BI.

Det er olje og gass i Nord-områdene som lokker. Stockmann-feltet med gass ryktes å være 9-15 ganger større enn Ormen Lange-feltet, ifølge Aftenposten.no.

Russland vil foreløpig ikke ha utlendinger på eiersiden i Stockmann-feltet, men inviterte i fjor til dialog om produksjon og investeringer. Det russiske oljeselskapet Gazprom har verken erfaring med flytende LNG-gass eller store offshoreutbygginger, ifølge E24.no.

Dagens statlige og svenske oppkjøp kan sees i dette perspektivet, mener Christensen.

GASS I NORD: BI-forsker mener naturressursene i Nord-områdene i Barentshavet har lokket frem samabeidsviljen mellom Staten, Aker og Wallenberg-gruppen. Bildet er fra verdens største flytende gassplattform, Statoils Åsgård B. Foto: Heiko Junge
GASS I NORD: BI-forsker mener naturressursene i Nord-områdene i Barentshavet har lokket frem samabeidsviljen mellom Staten, Aker og Wallenberg-gruppen. Bildet er fra verdens største flytende gassplattform, Statoils Åsgård B. Foto: Heiko Junge Vis mer

- Aker sitter på høyt utviklet spisskompetanse innen dypvannsteknologi, som russerne trolig trenger. Med avtalen slår man flere fluer i en smekk; Wallenberg-gruppen har over hundre års erfaring som industriell eier og nordmenn har teknologien, sier Christensen.

Lillebrorkompleks

Christensen sier Wallenberg-gruppen kan det å drive multinasjonale selskaper og det er noe nordmenn egentlig aldri har fått til.

- Man godt si at Norge har hatt et lillebrorkompleks i forhold til Sverige, det skyldes ikke minst Wallenbergs rolle i norsk næringsliv. Norge har med god grunn følt seg underlegne Sverige når det gjelder industri, sier Christensen.

Han mener dette norsk-svenske samarbeidet kan ha større sjanser for å lykkes enn tidligere forsøk. Det norske mindreverdighetskomplekset overfor Sverige er betydelig svekket i løpet av de siste 10-20 årene.

Frykt for utenlandske eiere

Det statlige oppkjøpet dreier seg om frykt for utenlandsk eierskap i strategisk viktige selskaper i Norge.

- Det at Wallenberg-sfæren er med i oppkjøpet, toner ned det faktum at Kjell Inge Røkke får penger av Staten for Aker Kværner, sier Christensen.

Christensen påpeker at Statens oppkjøp i Aker Kværner dreier seg først og fremst om å sikre seg nasjonalt eierskap.

- Etter at fusjonsplanene mellom Statoil og Aker Kværner strandet, hadde Røkke dokumentasjon på at han hadde prøvd å få til en nasjonal løsning. Røkke sto dermed friere til å droppe nasjonale hensyn i neste runde. Dette har nok Staten følt som et press, sier Christensen.