Gasser seg selv til døde og gjør andre syke

54 personer ble forgiftet av gass fra selvmorderens oppkast. 50 japanske gass-selvmord i løpet av én måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Elleve leger, tjue sykepleiere og en rekke pasienter var blant de 54 som ble forgiftet av gassen som utviklet seg da den 34 år gamle selvmordskandidaten kastet opp på et sykehus i japanske Kumamoto onsdag denne uka, skriver CNN.

Farlig farsott

Den unge mannen, som hadde inntatt et insektsmiddel for å begå selvmord, døde etter hvert av skadene.

Selvmord ved giftgasser sprer seg som en farsott i Japan. Bare i løpet av den siste måneden har en lang rekke personer tatt livet av seg ved å mikse ulike giftige kjemikalier for så å innånde gassene.

Ifølge Sky News skal rundt femti japanere ha begått selvmord på denne måten i løpet av én måned.

Til nå har minst 130 japanere tatt livet av seg ved å blande vaskemidler med ulike kjemikalier, melder ABC NEWS.

Helseeksperter i Japan mener denne makabre selvmordsbølgen er utløst av selvmordssider på internett som siden forrige sommer har fokusert og promotert denne «vakre måten å dø på».

Hundrevis evakuert

54 BLE SYKE: Mange måtte ha medisinsk behandling etter at en 34 år gammel mann kastet opp på Røde Kors-sykehuset i japanske Kumamoto på onsdag. Mannen hadde inntatt et insektsmiddel, og folk ble syke av giftgassen som oppsto. Foto: SCANPIX/AP
54 BLE SYKE: Mange måtte ha medisinsk behandling etter at en 34 år gammel mann kastet opp på Røde Kors-sykehuset i japanske Kumamoto på onsdag. Mannen hadde inntatt et insektsmiddel, og folk ble syke av giftgassen som oppsto. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Mannen som døde på Røde Kors-sykehuset i Kumamoto onsdag denne uka hadde inntatt et stoff som ble brukt for å produsere tåregass under Første verdenskrig.

- Det tok lang tid å finne ut hvilket kjemikalie han hadde brukt, uttaler legen som behandlet ham på akutten.

Legene, sykepleierne og pasientene som ble forgiftet av gassen fra 34-åringens oppkast kom seg sakte, men sikkert til hektene etter medisinsk behandling. 10 av dem måtte legges inn på sykehus med alvorlige pusteproblemer, melder nyhetsbyrået AP.

Intensivavdelingen på sykehuset måtte holde stengt i tolv timer etter den fatale hendelsen.

Tidligere denne måneden døde en 24 år gammel mann i Otaru, etter å ha mikset ulike vaskemidler til en dødelig blanding. Hans 58 år gamle mor ble funnet bevisstløs etter å ha innhalert gassen, og flere hundre mennesker i området måtte evakueres.

24. april tok ei 14 år gammel jente livet sitt i byen Konan i Japan med den samme metoden. 90 naboer ble syke av gassen og måtte få medisinsk hjelp.

Samme uka døde en 31 år gammel mann utenfor Tokyo etter å ha innhalert en blanding av vaskemidler og badesalt, opplyser politiet.

25. april fant politi og brannvesen en mann liggende på et hotellrom i Tokya. Han skal ha forsøkt å ta livet sitt med hydrogensulfid.

Gasser seg selv til døde og gjør andre syke

«Lett og vakkert»

Seiji Yoshikawa samarbeider med politiet om en krisetelefontjeneste for internett. Han sier at internettsider som promoterer denne type selvmord hadde en dramatisk oppgang i april i år.

- De skriver ting som at «du kan dø lett og vakkert», sier Yoshikawa til AP.

Japanske myndigheter har lenge kjempet for å få ned landets skyhøye selvmordsrate. I 2006 tok hele 32 155 japanere sitt eget liv, og siden 1998 er det blitt begått over 30 000 selvmord årlig i Japan.

Hvert 15. minutt tar en japaner sitt eget liv, skriver britiske Guardian.

Myndighetene har øremerket rundt 2,2 milliarder kroner til et anti-selvmordsprogram som skal hjelpe mennesker med depresjoner og andre psykiske plager.

90 EVAKUERT: 24. april begikk ei 14 år gammel jente gasselvmord i byen Konan. 90 naboer måtte evakueres.
ADVARSEL: 25. april ble en mann funnet på et hotellrom i Tokyo. Han skal ha prøvd å begå selvmord ved å innhalere hydrogensulfid.