Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nett-aktivister sprer konspirasjonsteorier.

Gasset eller ikke gasset? - Målet er at folk ikke skal vite hva som skjer

Mens OPCW-inspektørene venter på å etterforske det mulige kjemiske angrepet i den syriske byen Douma, sprer nett-aktivister sine versjoner av hva som skjedde.

HVA SKJEDDE HER? Ble disse barna utsatt for klorin eller nervegass - eller led de av oksygenmangel, slik journalist-veteranen Robert Fisk skriver? Russiske og syriske kilder nekter for å ha brukt kjemiske våpen, mens etterforskerne i OPCW venter på å få komme til Douma. Video: CNN<... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 7. april i år ble det spredt videoer og bilder fra det som mange mente var et kjemisk angrep i bydelen Douma, like utenfor Syrias hovedstad Damaskus. Minst 43 personer mistet livet i angrepet, ifølge BBCs gjennomgang om hva som skjedde denne dagen.

Nettkamp

Inspektørene fra fredspris-vinner-organisasjonen OPCW har nå vært ei uke i Syria, uten at de har fått startet etterforskningen. Samtidig raser kampen om sannheten på nettet.

OPCW-inspektørene har gjentatte ganger blitt forsinket i å starte etterforskningen, mens det syriske regimet har latt noen utvalgte reportere få fritt leide inn i Douma.

- JEG FIKK IKKE PUSTE: Rundt 40 personer ble drept i det angivelige kjemiske angrepet mot Douma i Øst-Ghouta. Noen av de overlevende er traumatisert for livet. Video: CNN Vis mer

«Kampen om sannheten i Doumas ruiner - og en leges tvil over det kjemiske angrepet», er tittelen på artikkelen til den tidligere anerkjente Midtøsten-journalisten Robert Fisk. I saken benekter den syriske legen at nervegass er brukt. Fisk møter også andre folk som «aldri trodde» på gass-historiene. Legen Rahaibani viser til videoen som viser folk som skyller vann over mennesker som sliter med å puste. Ja, filmen er ekte, får Fisk vite, men hva du ser er folk som «lider av hypoksi (luftmangel) og ikke gassforgiftning», ifølge hans kilder.

- Forgiftede penner

«Robert Fisks forbrytelser mot journalistikk», er tittelen på en gjennomgang av Fisks artikler fra Syria, av digital journalistikk-foreleser og forfatter Idrees Ahmed på PULSE: «Kuler og bomber er ikke det eneste leger i Syria frykter; de blir også utsatt for forgiftede penner til regimevennlige journalister», står det i artikkelen, som gjennomgår en rekke av sakene Fisk har levert de seinere år. Også The Guardian skriver om syrisk helsepersonell i Douma som blir utsatt for trusler hvis de sier noe som kan ramme det syriske regimet.

«Hvis Fisk skal gjøre en «Daraya» i Douma, bør han vurdere et sete i krigsforbryterdomstolen ved siden av #Assad og #Putin når tida er inne», skriver Janine di Giovanni på Twitter. Menneskerettighetsaktivisten har skrevet ei bok om Syria, og jobbet mye i regionen.

- Det pågår en voldsom propagandakrig, spesielt på Syria. Konsekvensen er, spesielt for dem som ikke følger konflikten så veldig nøye, at det er vanskelig å vite hva som er fakta og ikke, sier nordmannen Ole Solvang, som jobbet som Syria-etterforsker for Human Rights Watch (HRW) i en årrekke.

Den tidligere Syria-etterforskeren fortsetter:

- Konsekvensen er at de som ikke følger konflikten så veldig nøye, blir i tvil på hva som egentlig har skjedd. Det å forvirre er nok også meningen med desinformasjonen, sier Solvang.

Bekreftet kjemisk angrep

SVÆRT DØDELIG: FN kaller inn til hastemøte og ønsker ny resolusjon etter angrepet, og USA holder Assad ansvarlig. Se de hjerteskjærende scenene fra Idlib-provinsen i Syria, like etter at angrepet fant sted 4. april. Video: CNN / haam News Network, Qasioun News Agency, Syria Civil Defense, SMART Vis mer

Nordmannen har vært i Syria for HRW en rekke ganger siden konflikten startet for over sju år siden. Han var også med og etterforsket det kjemiske angrepet i Khan Sheikhoun, som skjedde for ett år siden.

- Der var det jo også mange ulike teorier: Om at opprørerne sto bak, eller at syriske myndigheter hadde truffet kjemikalier som sto i et lager på bakken … Men etterforskningen kom fram til at det ikke stemte, og at syriske myndigheter var ansvarlige. Det har også blitt bekreftet av FN-etterforskningen i etterkant, sier Solvang, som i dag jobber for Flyktninghjelpen.

En av de aktive og innflytelsesrike nett-aktivistene, som støtter Assad-regimet i Syria og Russland, er Sarah Abdullah, ifølge seg sjøl er en «uavhengig libanesisk geopolitisk kommentator». Hun har 130 000 følgere på Twitter, som er et nesten like høyt antall som BBCs erfarne Midtøsten-journalister Jeremy Bowen (167 000) og Lyce Doucet (142 000).

Abdullah er ifølge BBC ikke på plass i Midtøsten, men melder fortløpende om tema. Så seint som fredag tvitret Abdullah følgende:

«Amerikansk journalist @PearsonSharp fra sykehuset i Syrias Douma: Vi har pratet med leger, en kirurg, sykepleierpersonale og en rekke av pasienter. Ingen har sett noe tegn til et kjemisk angrep. Og ingen dødsfall ble registrert den dagen».

- Vil ta over Syria

Abdullah og en rekke andre prosyriske aktivister mener at internasjonale medieorganisasjoner, menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty og HRW - med flere ikke rapporterer hva som egentlig skjer på bakken i Syria.

«I stedet er de med i et hemmelig spill om å ta over Syria, sammen med vestlige regjeringer, Saudi-Arabia, terrorgruppene IS og al-Qaida», skriver BBC i en lengre reportasje om online-krigerne.

«USA og Storbritannia kjører en psykososial krigskampanje, støttet av deres smiskende media», skriver den aktive twitter-aktivisten Vanessa Beeley, før hun fortsetter:

«Det syriske folket må gjennomgå ytterligere traumer etter at de har blitt straffet i sju år for bekjempe terrorister, i en krig som USA og Storbritannia kjører mot uskyldige sivile. #Nok».

Huffington Post har nå en lengre sak om hvordan en «obskur britisk blogger ble Russlands hovedvitne mot De hvite hjelmene».

53-årige Beeley tror blant annet at terrorangrepet mot det franske magasinet Charlie Hebdo var iscenesatt, at al-Qaida ikke var ansvarlig for terrorangrepene i USA i 2001 - og at «sionistene styrer Frankrike», skriver nettstedet.

- Målet med mye av denne desinformasjonen er å så tvil, slik at folk ikke lenger vet hva som skjer. Dette ser vi spesielt mye rundt Syria-krigen, kommenterer Solvang.

Skaper forvirring

Nordmannen viser til at mange blir forvirret når det er så mange versjoner av hva som faktisk skjer på bakken i Syria.

- Problemet med Syria er jo også at krigen har pågått i så mange år. Det er en komplisert krig med så mange aktører, og det er ikke mulig å peke på hvem som er de gode og hvem som er de onde i Syria-krigen, der alle parter har begått overgrep, sier Solvang.

Situasjonen i Syria har gjennom flere år vært så farlig, at stadig færre uavhengige journalister og etterforskere er på plass for å sjekke de mange ulike påstandene.

- Syria har blitt et av de vanskeligste stedene å drive etterforskning. Samtidig vil jeg understreke at det ikke er umulig, men at folk må være kritiske til informasjonen de får. Da blir det enda viktigere å lytte til hva erfarne menneskerettighetsorganisasjoner som HRW og Amnesty kommer fram til. Samt FN, sier Solvang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media