Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gasset og rundstjålet på sydenferie

Familien våknet ikke selv om tyvene var inne på soverommet. Bruk av gass er den nye metoden, sier forsikringsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ingen av oss merket noen ting. Ikke engang hunden, som alltid bjeffer hvis det kommer noen, sier Rune Amundsen (39) til Dagbladet.no.

Sammen med kona, datteren med en venninne og svigerforeldrene, har han leid et hus i San Miguel like utenfor Torrevieja i Spania i fire uker i sommer.

Ute etter bilen

Natt til torsdag i forrige uke fikk de besøk av uønskede gjester, men ingen i familien våknet av inntrengerne.

Tyvene slo av låsen på ytterdøra, stjal penger og verdisaker - og var til og med inne på soverommene og forsynte seg med noen vesker. På vei ut igjen tok de bilnøkkelen til familiens BMW og stjal bilen.

I tillegg ble to par sko og et par solbriller stjålet.

- Det er tydelig at de bare har vært ute etter bilen. Jeg tenker på alt i huset de ikke har tatt; bærbare pcer, playstation og så videre. Det er helt vanvittig at de da har tatt med seg skoene mine. De tok vel det de trengte akkurat der og da, sier Amundsen.

På soverommet

STJÅLET: Familiens BMW ble stjålet, men politiet arresterte en person i bilen dagen etter tyveriet. Da fikk familien tilbake bilen sin. Foto: Privat
STJÅLET: Familiens BMW ble stjålet, men politiet arresterte en person i bilen dagen etter tyveriet. Da fikk familien tilbake bilen sin. Foto: Privat Vis mer

Det var kona til Amundsen som først merket at alt ikke var som det skulle være da hun sto opp torsdag morgen. Utenfor huset, men bak en rundt to meter høy mur, lå veska hennes med innholdet strødd på den flislagte gårdsplassen.

- Det ble full oppstandelse da vi skjønte at noen hadde vært inne i huset, sier Amundsen.

Han forteller at de senere registrerte at lyset nede hadde vært på da de sto opp, og at soveromsdørene, som vanligvis er lukket om natta, hadde vært åpne.

- Det er veldig guffent å vite at noen har vært inne på soverommet vårt mens vi har sovet, sier Amundsen.

Han tenker i tillegg på de to 14 år gamle jentene, som lå på eget rom da tyvene romsterte i rundt i huset.

- Jentene har tatt det hele veldig bra, men vi voksne tenker jo på hva som kunne skjedd hvis tyvene hadde tatt dem med seg.

Gass

Politiet i Spania slo raskt fast at det var blitt brukt gass for å få familien til å sove tyngre. Talsmann for Guardia Civil i Alicante sier til Dagbladet.no at de har hatt flere saker der det har blitt brukt gass for å unngå at folk inne i huset våkner.

image: Gasset og rundstjålet på sydenferie

- Vi har ikke slike saker hver dag, men det er en kjent metode, sier han.

Talsmannen forteller at det er organiserte bander som driver med slik kriminalitet. Men gassen gir, ifølge han, ikke varige skader på de som innhalerer den.

- Enkelte kan våkne opp med hodepine, men vi har foreløpig ikke fått innrapportert at det har blitt brukt giftig og helseskadelig gass i slike tilfeller, sier han.

Rune Amundsen er helt sikker på at noen i familien normalt ville våknet av at det var folk i huset.

- Ingen ville klart å gjennomføre dette hvis vi sov på vanlig måte. Hunden ville i hvert fall reagert, sier han.

Advarer

Emma Elisabeth Vennesland, informasjonssjef i If og Europeiske reiseforsikring, sier de har sett over tid at kriminaliteten i Spania blir stadig røffere.

Det nye er at innbruddstyvene sprayer gass inn i huset om natten slik at de som bor der sover ekstra tungt.

- Det er et slags narkosemiddel som gjør at man går inn i en narkoseliknende tilstand, sier Vennesland til Dagbladet.no.

Den nye kriminaliteten er veldig godt organisert. Nye metoder og mer vold er stikkordene, ifølge Vennesland.

- Det er synd at denne typen kriminalitet også har nådd Spania, som er kjent for å være et trygt ferieland, sier hun.

Hun sier at Alicante-området i Spania er mest utsatt for denne typen kriminalitet

- Det er de store villaene disse menneskene er ute etter. De går etter steder det er store verdier å hente. Det eneste rådet jeg kan gi, er å gjemme unna bilnøkler og ting som har høye verdier, sier hun.

Østeuropeiske bander

Daglig leder ved Europeiskes kontor i Malaga, Jette Faarup, sier til Dagbladet.no at det er et kjent fenomen at kriminelle sprayer gass under døra eller gjennom vinduer, for så å bryte seg inn i huset.

- Dette tilfellet er det første vi har fått inn der skandinavere har blitt gasset, men det er ikke uvanlig at det skjer her.

Hun forteller at det er østeuropeiske bander som i perioder herjer i villaer med dyre biler utenfor.

- Ofte våkner folk dagen etter og er veldig trøtte og har hodepine, sier hun.

- Hjelpeløs

Ingen i familien Amundsen merket noe til gassingen, og synes det hele er en veldig ubehagelig opplevelse. Selv om politiet fant igjen bilen dagen etter, synes Rune Amundsen det er ille at man ikke kan gjøre noe for å hindre at man selv utsettes for gassing.

- Har de lyst, så kommer de. Forhåpentligvis kommer de ikke tilbake til oss. Det er så ekkelt å tenke på at noen har stått og flira av meg mens jeg sov. Man føler seg så hjelpeløs, sier han.

MUREN: Huset er omringet av en omtrent to meter høy mur. Likevel klarte tyvene å ta seg inn.
HER BLE VESKA FUNNET: På gårdsplassen utenfor huset fant kona til Amundsen veska si torsdag morgen.
SLÅTT AV: Låsen på inngangsdøra ble slått av, og tyvene gikk inn i huset.