Gasset ut av fengselet

De siste 430 fangene som holdt stand i det tyrkiske fengselet overga seg i dag. Etter et voldsomt tåregass-angrep, endte de fire dager lange kampene som foregikk i 20 fengsler og forårsaket 28 døde og hundrevis av skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske soldater tok den endelige seieren i Umraniye-fengselet hvor 430 fanger hadde barrikadert seg i en stor sal. I fire dager har soldatene forsøkt å presse dem ut med tåregass, men i dag satte de inn en stor gassoffensiv. Flere hundre soldater hadde omringet fengselet i morgentimene, og utover dagen tok tropper seg opp på fengselstakene hvor de boret hull til granatene.

Det er ikke opplyst hvor mye tåregass som ble brukt, men det må ha vært betydelige mengder. 19 ambulanser måtte evakuere gasskadde soldater og fanger.

Ifølge tv-stasjonen NTV ble minst 50 fanger skadd i dagens kamper, og fire drept. Dermed er antall døde fanger oppe i 26, i tilleg til to drepte politimenn.

Fryktet stort blodbad

De over 400 fangene holdt stand i det siste av 20 fengsler som tirsdag ble stormet av soldater. Første dagen falt 18 fengsler og i går det nittende. Fangene forsvarte seg med våpen og hjemmelagde flammekastere, og hadde en snøstorm på sin side.

- Vi håper disse meningsløshetene tar slutt før det blir galskap, sa justisminister Hikmet Sami Turk før de siste gassangrepene ble iverksatt.

I natt ulmet flammene og røyk steg opp fra fengselet. De innsatte satte fyr på madrasser og tepper - og ga blanke i soldatene på utsiden. Via roperter oppfordret myndighetene alle om å tenke på familiene og overgi seg. Myndighetene fryktet at fangene ikke ville gi seg uten et blodbad.

Flesteparten av de omkomne fangene satte fyr på seg selv for å slippe unna soldatene tidligere i uka - kun i fem lik ble det funnet skuddsår. Myndighetene opplyser at de har funnet dødskontrakter i cellene - hvor fangene lover hverandre å ikke bli tatt levende. De fant også tegninger til hjemmelagde gassmasker.

Slipper fangene fri

De siste offisielle dødstallene er 26 fanger og to soldater. Støttegrupper for fangene sier at det virkelige tallet er mye høyere.

Opprøret startet tirsdag da myndighetene ville ha slutt på en to måneder lang sultestreik. Fangene protesterer mot planene om å stenge dem inne på celler med 1-3 personer - i stedet for dagens store sovesaler.

Myndighetene hevder at disse fungerer som indoktrineringsanstalter, og gjør at fangene lettere kan opponere mot fengselsstyret. Fangene sier at de frykter overgrep fra voktere hvis de blir isolert på små celler, skriver nyhetsbyrået AP.

I dag trer et amnestivedtak i kraft. 35 000 fanger - eller halvparten av landets innsatte - vil bli løslatt i løpet av en måned. Dette gjelder ikke politiske fanger.