Gassgåte ved jenteskoler i Afghanistan

200 jenter innlagt på sykehus etter angivelige gassangrep, men så langt er det ingen tegn på angrep.

GIFTGASS? Nærmere 200 afghanske skolejenter er lagt inn på sykehus de siste ukene etter hva som mistenkes å være giftangrep på skolene, men så langt er det ingenting som tyder på angrep. Taliban nekter for å stå bak episodene. (AP Photo/Rafiq Maqbool)
GIFTGASS? Nærmere 200 afghanske skolejenter er lagt inn på sykehus de siste ukene etter hva som mistenkes å være giftangrep på skolene, men så langt er det ingenting som tyder på angrep. Taliban nekter for å stå bak episodene. (AP Photo/Rafiq Maqbool)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

På tre uker er nærmere 200 jenter innlagt på sykehus etter angivelige gassangrep. Så langt er det imidlertid ingen tegn på angrep, og Taliban nekter for å stå bak.

Jentene sto oppstilt foran klasserommene sine og ventet på at skoledagen skulle begynne da en av dem plutselig falt bevisstløs om.

- Hun var veldig liten. Lærerne plukket henne opp og bar henne til skolens kontor. Vi andre begynte timen, men plutselig ba læreren oss om å forlate klasserommet, sier 13 år gamle Gulcheena til den britiske avisen The Independent.

Få øyeblikk senere besvimte hun selv.

Tre episoder

Tirsdagens episode ved Qazaam-skolen i Kapisa-provinsen nordøst for Kabul er den tredje i løpet av kort tid der elever ved jenteskoler i store antall blir kvalme, svimle og besvimer.

I alt ble 138 personer innlagt på sykehus, blant dem skolens rektor, elleve lærere og to rengjøringsarbeidere. Resten var elever, melder nyhetsbyrået DPA.

104 av elever ble senere utskrevet, mens 20 andre fortsatt mottok behandling, opplyser utdanningsminister Gholam Farouq Wardak.

Han legger til at politiet har satt i gang etterforskning.

Gassepisoden tirsdag er nemlig ikke det første. Mandag ble 61 skolejenter og en lærer i naboprovinsen Parwan innlagt på sykehus etter at de ble akutt syke. Elevene følte seg kvalme, noen kastet opp og var veldig forvirret.

26. april ble flere titalls jenter sendt til sykehus i samme provins på grunn av akutt kvalme.

Ingen bevis for angrep

Rektoren ved Qazaam-skolen sier gassen lukter som et kjemikalie som lokalt er kjent som Mallatin. Kjemikaliet blir brukt av bønder til å forgifte fugler.

Politisjefen i provinsen, Matiullah Safi, forteller at verken lærere eller elever oppdaget noe mistenkelig før de ble dårlige.

- Det kan virke som noe ble sprayet mot skolen, men så langt er ingen arrestert. for øyeblikket finnes det ikke bevis for at dette var et angrep, understreker han.

Taliban, som tidligere har angrepet skolejenter med syre, nekter for å ha angrepet skolene med gass.

- Å skade barn er ikke noe vi driver med. Vi tar avstand fra dette, sier talsmann Zabiullah Mujahid.

Kan være psykologisk

Områdene der gassepisodene har inntruffet regnes som Afghanistan sikreste, og motstanden mot kvinnelig utdanning er ikke like sterk der som i det mer tradisjonelle sør.

En ansatt i det afghanske utdanningsdepartementet antyder sågar at episodene kan bunne i et psykologisk fenomen. I 1998 ble 38 elever i USA innlagt på sykehus med lignende plager, men undersøkelser i etterkant viste at de verken var blitt utsatt for gass eller andre farlige kjemikalier.

I Kapisa-provinsen lengter mange elever allerede tilbake til skolehverdagen.

- Vi ble veldig svake, kvalme og svimle. Da jeg åpnet øynene var jeg på sykehuset. Hva skjedde på skolen vår, undrer 12 år gamle Leda før hun legger til:

- Det er trist. Jeg vil gå på skolen.

(NTB)