Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gasskraft blir dyrt

Høye gasspriser vil gjøre kraften fra de planlagte gasskraftverkene dyr, advarer økonomer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det kjent at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen bryter med Soria Moria-erklæringen til de rødgrønne regjeringspartiene. Nå åpnes det for gasskraftverk på Skogn uten CO2-rensing.

Det skjer etter at flere interessegrupper de siste dagene har varslet ragnarokk på kraftmarkedet og advart mot mørke hjem på vinterstid i Norge.

- Vi står foran en varig kraftkrise fra 2008 og utover. Derfor må vi bygge ut gasskraftverk nå, sa nestleder i LO Roar Flåthen til Næringsliv 24 i forrige uke.

LO-nestlederen fikk raskt støtte fra en av topplederne i næringslivet, administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen.

- Vi er i en situasjon hvor kraftmarkedet ikke fungerer. Nå må vi starte byggingen av gasskraftverk og få i gang av produksjon av kraft i Norge. Vi kan ikke vente på CO2-håndtering. Den får komme når staten har lagt til rette for at det blir lønnsomt med CO2-håndtering, sa Lier-Hansen til Aftenposten før helgen.

Lier-Hansen har tidligere vært statssekretær i Miljøverndepartementet i Stoltenberg I-regjeringen.

Ikke lønnsomt

Men egentlig er hele debatten om gasskraftverk med eller uten CO2-rensing både gammeldags og irrelevant mener økonomer såvel som miljøforkjempere.

IKKE LØNNSOMT: Verken økonomer eller miljøforkjempere tror de planlagte gasskraftverkene kan drives lønnsomt. Foto: Scanpix
IKKE LØNNSOMT: Verken økonomer eller miljøforkjempere tror de planlagte gasskraftverkene kan drives lønnsomt. Foto: Scanpix Vis mer

Økonomene tviler på at det i det hele tatt finnes muligheter for lønnsomhet i norske gasskraftverk. For selv om strømprisen har steget kraftig, er ikke det nok.

- Med gassprisen de nærmeste årene må strømprisen være over 40 øre per kilowattime (kWh) for å få lønnsom gassproduksjon i Norge, sier seniorøkonom i Econ Lasse Torgersen til Næringsliv24.

På kraftbørsen NordPool er kraftprisen på 36 øre per kWh i perioden fra 2008-2011.

Beregninger i Statoils konsesjonssøknad til utbygging på Tjeldbergodden opererer med enda høyere strømpris på omtrent 55 øre per kWh for å få til et lønnsomt gasskraftverk.

Dermed er den eneste løsningen at staten åpner lommeboka.

- Uten at staten går inn og subsidierer blir det ikke gasskraftverk som kan drive lønnsomt, sier Einar Håndlykken i Zero Emission Resource Organisation (Zero).

Ifølge deres beregninger vil det være nødvendig med en statlig subsidiering på 20 øre per kWh. Med en antatt kraftproduksjon på sju TWh i året på Tjeldbergodden tilsvarer det 1.4 milliarder kroner fra statskassa.

Bruk av CO2

image: - Gasskraft blir dyrt

Men miljøstiftelsen mener også at diskusjonen om gasskraftverk med eller uten CO2-rensing er avlegs, fordi oljeprisen er helt annerledes nå enn da debatten om utslippsfrie gasskraftverk startet.

Med dagens høye oljepriser vil overskuddet av CO2-rensing bli verdifull til bruk i meroljeproduksjon. Også flere rapporter, blant annet fra Oljedirektoratet, viser at det ligger store økonomiske og miljømessige gevinster i å pumpe CO2 renset fra gasskraftverkene ned i oljefelt for å få opp mer olje.

- Høye gasspriser gjør vanlige gasskraftverk ulønnsomme fordi strømprisen ikke øker tilsvarende. Med CO2-rensing vil høye oljepriser gi økt lønnsomhet fordi verdien av CO2-bruk til meroljeproduksjon blir desto høyere, skriver miljøstiftelsen i sin rapport.

<B>BRYTER SORIA MORIA:</B> Miljøforkjempere raser etter at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen åpnet for gasskraftutbygging uten CO2-rensing.