Gasskraft fra Kårstø

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden i fjor har det ligget i kortene at Naturkraft ville bruke sin konsesjon til å bygge et gasskraftverk på Kårstø i Rogaland. Det blir et moderne verk, men hører likevel til det som statsminister Kjell Magne Bondevik til kjedsommelighet kaller «sterkt forurensende og gammeldags». Verket håndterer ikke utslippet av klimagassen CO{-2}. En utredning nylig slo fast at det ikke på lenge er økonomi i gasskraft med CO{-2}-håndtering, og kanskje aldri blir det.

Konsesjonen som Naturkraft benytter, er gitt av en annen regjering enn den sittende. Statsminister Kjell Magne Bondevik toer sine hender og opprettholder sin prinsipielle motstand mot slike kraftverk, men understreker at det ikke er aktuelt å trekke konsesjonen tilbake. Statsministeren underslår at han og Kristelig Folkeparti verken har flertall i regjeringen eller i Stortinget i denne saken.

Dagbladet har gjentatte ganger på lederplass gått imot bygging av gasskraftverk uten håndtering av klimagasser. Avisas linje har vært og er at hensynet til klimaet er overordnet. Det er ikke avgjørende for klimaet om norsk gass brennes i kraftproduksjonen ved hjelp av «gammel teknologi» på Kårstø eller i Tyskland. Det avgjørende er om vi gjennom et internasjonalt avtaleverk lykkes med å regulere utslippene. Den utviklingen ble satt alvorlig tilbake da president George W. Bush trakk USAs underskrift på Kyoto-avtalen.

Et minstekrav til kraftverket på Kårstø er at det er forberedt til å håndtere CO{-2} i framtida enten ved at teknologiske gjennombrudd gjør det lønnsomt, eller ved at det faktisk blir påbudt og finansieres ved en form for subsidiering av hensyn til miljøet.

Konsesjonen til å bygge kraftverket er gitt på lovlig vis, og vi aksepterer den. Vi legger også vekt på at gassen utnyttes i Norge framfor å leveres til utlandet for så å bli reimportert hit som elektrisk kraft. Bunnlinja i klimaregnskapet blir den samme enten gassen brennes her eller der. Men regjeringen må fornye og forsterke sitt arbeid for et globalt regime som kan kontrollere utslipp og tildele utslippskvoter der eventuelle gasskraftverk regnes inn.