Gasskraftverk ble «energianlegg»

Det planlagte gasskraftverket i Finnmark kan bli en hodepine for regjeringen Bondevik. Nå kalles det bare et «energianlegg». - Dette er ingen bortforklaring, sier olje- or energidepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I regjeringsforhandligene på Sem i fjor høst ble KrF, Høyre og Venstre enige om å ikke gi nye utslippstillatelser til forurensende gasskraftverk. Samtidig sa de også ja til den omstridte gassutbyggingen Snøhvit nord for Finnmarkskysten.

Planene om gassutvinning på Snøhvit-feltet inkluderer bygging av et gasskraftverk med CO2-utslipp. Dermed har regjeringen både forpliktet seg til å bygge dette kraftverket, og til ikke å gi det utslippstillatelse. Nå omtales kraftverket som et «energinanlegg».

- Ting tyder på at gasskraftverk begynner å bli et belastet ord, sier Lars Haltbrekken, leder i Fellesaksjonen mot gasskraftverk til Dagbladet.no. Han mener språkbruken til regjeringen er både komisk og latterlig.

- Hvis du bruker gass til å produsere kraft så er det jo et et gasskraftverk. Det er litt vanskelig å komme unna, sier han.

- Ingen bortforklaring

Statssekretær Brit Skjelbred i Olje- og energidepartementet vet ikke når og hvorfor begrepet «energianlegg» oppsto, men avviser at det er et forsøk på å sno seg unna en pinlig miljøkonflikt.

- Dette er ikke noe forsøk på å bortforklare konsekvensene. Men dette for å anlegget skal jo produsere energi for ilandføringsanlegget til Snøhvit, det skal ikke produsere kraft til strømnettet. Derfor kaller vi det et energianlegg, sier hun til Dagbladet.no.

Snøhvit-utbyggingen behandles sannsynligvis i statsråd på fredag før den så går videre til Stortinget. Utslippstillatelsen for gasskraftverket skal behandles av Statens Forurensningstilsyn. Hvis gasskraftverket får en slik utslippstillatelse vil den garantert bli anket til Miljøverndepartementet av gasskraftmotstandere. Skjelbred vil ikke si noe om hva regjeringen gjør da.

- Jeg vil ikke forskuttere Miljøverndepartementets behandling, sier hun.

«Energistasjon»

Snøhvit-kraftverket er ikke det første gasskraftverket som har fått et nytt og lifligere navn. Industrikraft har døpt sitt planlagte ga sskraftverk i Midt-Norge til et «varmekraftverk». Borregaard kalte sitt planlagte anlegg for «Cogen-anlegg».

- Min personlige favoritt er planene om en «energistasjon» i Grenland. Det høres jo ut som en liten og totalt ufarlig transformatorstasjon, men det var jo snakk om et gasskraftverk som skulle slippe ut en million tonn CO2 i året, sier gasskraftmotstander Lars Haltbrekken.

«Bondevik sitter på gassbombe» - Dagbladet.no 10. oktober

«Steensnæs klar med Snøhvit-feltet» - Dagsavisen 7. januar 2001

<B>SNØHVIT ORDBRUK: Regjeringen vil si ja til utbygging av Snøhvit-feltet. Men planene inneholder en kinkig detalj, et gasskraftverk av en typen Bondevik-regjeringen har lovd de skal si nei til. Nå omtales det bare som et «energianlegg». Her ser vi lokale forkjempere for utbyggingen bære i land champagne da det i fjor høst ble kjent at Statoil gikk inn for utbygging allikevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer