Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gasslekkasjen stanset

Men situasjonen er ennå ikke under kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/STAVANGER (Dagbladet.no): Det er ikke lenger fare for en ukontrollert utblåsning ved Snorre A. I går kveld og i natt ble 180 personer evakuert fra plattformen.

- Gasslekkasjen er foreløpig stoppet, men situasjonen som sådan er ennå ikke under kontroll, sier konserndirektør i Statoil Terje Overvik.

- Det har ikke vært farlig for de som har oppholdt seg på plattformen, men mannskapet opplevde likevel situasjonen som dramatisk, sier Overvik.

Det kommer ikke lenger gass til overflaten, og mannskapet jobber nå med å få en permanent sikring av brønnen. Det er foreløpig usikkert hvor lang tid dette arbeidet vil ta.

I dag tidlig var det igjen 36 personer på plattformen, og de har jobbet på spreng for å tette igjen lekkasjen. Disse skal nå etter hvert byttes ut.

Informasjonssjef i Statoil Kristofer Hetland sa i 9-tida at de siste 40 personene ikke ble evakuert på grunn av økt fare, men for å være på den sikre siden.

- Alltid alvorlig

Det gjenværende mannskapet boret slam ned i brønnen i forsøk på å stoppe lekkasjen, og dette arbeidet fortsetter utover dagen.

image: Gasslekkasjen stanset

- Gasslekkasjer er alltid alvorlig, sier Hetland.

Så lenge det er snakk om gass er det også en eksplosjonsfare, men det er ingen åpen flamme og gassen trenger en tennkilde for at det skal bli en eksplosjon.

Føre-var

Gasslekkasjen ble oppdaget like etter klokka 19 søndag kveld. Statoil tok ingen sjanser og valgte å evakuere sine ansatte utifra et føre-var-prinsipp i 21-tida.

SNORRE-FELTET

  • Oppdaget av Saga Petroleum
  • Satt i produksjon i 1992
  • Saga B er en flytende plattform som
    inneholder både pruduksonsenhet og boligblokk.
  • Henter opp olje og gass fra 2200 til 2700 meters dybde.
  • Statoil tok over operatøransvaret for feltet 1. januar 2003.
  • Snorre B-plattformen ble satt i produksjon i juni 2001.

Lekkasjen på Snorre A oppsto ifølge Statoil i forbindelse med en brønnoverhaling og uttrekking av et produksjonsrør.

Gassen som kom opp var tørrgass som de tidligere hadde pumpet ned for å bevare reservoaret.

ARBEIDET STANSET:</B> De som jobbet på boregulvet ble evakuert og fløyet til Snorre B, som ligger i nær Snorre A i Nordsjøen.
<B>FLYS VEKK:</B> De evakuerte ble fløyet vekk fra plattformen.
MÅTTE EVAKUERES: En lekkasje førte til at nesten alle plattformarbeiderne på Snorre A måtte evakueres. Se <a href='http://www.sikkerhetspolitikk.no/kart/miljo/7.htm'>hvor i Nordsjøen</a> Snorre A ligger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media