Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gassmonopolet må betale skatt

MOSKVA (NTB): Den russiske regjeringen og det mektige gassmonopolet Gazprom ble torsdag enige om vilkår for betaling av skatt og gjeld, ifølge visestatsminister Boris Nemtsov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nemtsovs opplysninger kom kort etter meldinger om at regjeringen ville avsette styret i Gazprom, og ta beslag i selskapets aktiva for å sikre dekning for sine skattekrav.

Ifølge nyhetsbyåret Interfax og andre russiske nyhetsbyråer var det statsminister Sergej Kirijenko selv som ga ordre til beslagleggelsen. 40,9 prosent av aksjene i Gazprom er på statens hender.

Etter avtalen som ble inngått i dag, skal Gazprom fra 1. juli betale 4 milliarder rubler, vel 5,3 milliarder norske kroner, hver måned. Det tilsvarer om lag Gazproms månedlige skatt. Samtidig har regjeringen lovt å redusere den offentlige gjeld til selskapet, fra regionale myndigheter og offentlige selskaper, opplyser Boris Nemtsov opplyste til nyhetsbyrået Interfax.

- Det er helt klart at en så viktig skattebetaler som Gazprom må overholde sine forpliktelser overfor landets myndigheter, sier visestatsminister Oleg Sysujev til Interfax.

De 11 medlemmene av styret i Gazprom ble valgt på selskapets aksjonærforsamling sist fredag.

Norilsk

Regjeringen har tidligere i uka også frosset alle aktiva til metallgiganten Severonikel på Kola-halvøya. Bedriften skylder 300 millioner kroner i ubetalt skatt.

Severonikel er en del av kjempekonsernet Norilsk Nikel, som også har fabrikk i byen Nikel, noen kilometer fra norskegrensen. Severonikel ligger i byen Montsjegorsk sør for Murmansk.

Samtidig fikk fem oljeselskaper beskjed om at de kunne miste retten til å eksportere råolje, inntil de betalte sin skattegjeld.

Krisetiltak

Myndighetene i Moskva aksjonerer også overfor ledelsen for kullgruveindustrien i Kuznetsk, der arbeiderne har gått til streik med krav om at lønningene blir utbetalt straks. Den samme fremgangsmåte benyttes av gruvearbeiderne i Tsjeljabinsk og Kemerevo i Sibir.

Urolighetene i flere nøkkelindustrier kan undergrave regjeringens stilling og gjøre det vanskeligere å få gjennomført økonomiske reformer.

Det er også viktig å få kontroll over økonomien for å sikre nye låneopptak i Det internasjonale pengefondet IMF. Stemningen blant de folkevalgte er stort sett positiv, men det er lite sannsynlig at regjeringen får gjennom hele krisepakken uten vesentlige endringer.

Positiv presse

Presseomtalene i dag er jevnt over positiv. Den viktige finansavisen Kommersant fremholder at det er en personlig triumf for Kirijenko at krisepakken har mulighet for å bli vedtatt. Det vil i tillegg gjøre det langt lettere å få lånetilsagn fra IMF, mener avisen.

Nezavisimaja peker på at Statsdumaen har funnet en vei ut av vanskelighetene og kan redde ansikt ved å ta samtlige forslag opp til debatt uten at noen i utgangspunktet blir avvist.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!