Gassplattform herjet av brann

STAVANGER (Dagbladet): De 139 arbeiderne på Sleipner A-plattformen satt i livbåtene mens en av de alvorligste offshore-brannene i norsk oljehistorie herjet plattformen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flammene sto høyt til værs. Det kunne ha endt med katastrofe. Brann er det verste som kan skje på en plattform, sier informasjonssjef Nina Steihaug i Statoil.

Årsaken er foreløpig ukjent. Men det er på det rene at brannen startet i oljeinstallasjonens kraftstasjon, og at store mengder gass og diesel tok fyr.

Den intense varmeutviklingen på dekket forårsaket store materielle skader. Selv boligseksjonen, som er beskyttet med tykke brannvegger, ble opphetet av flammene.

Stanset produksjon

Ingen av oljearbeiderne ble skadd i brannen, som startet i Statoil-plattformen klokken 18.50 i går kveld. Det tok nesten en time før brannen var slokt, og i mellomtida satt de 139 fra mannskapene i livbåtene sine.

Da var strømforsyningen slått av, og det eneste som lyste opp plattformen var flammene på dekk.
Redningshelikoptere ble fløyet ut fra Hovedredningssentralen for Sør-Norge, men plattformen ble ikke evakuert. Etter at situasjonen var kommet under kontroll, fikk arbeiderne komme inn, slik at de kunne ringe hjem til sine familier. Gassproduksjonen ble stanset umiddelbart da brannen oppsto, og er fortsatt ikke i gang igjen.

Frykter storulykke

I dag drar ulykkesgranskere fra Oljedirektoratet og politiet ut til Sleipner-feltet for å finne brannårsaken.

- Dette var en veldig stor og alvorlig brann, og vi må se om den får betydning for andre felt. Hvis brannen skyldtes tekniske svakheter, må vi se om liknende hendelser kan oppstå på andre plattformer, sier informasjonssjef Jan Hagland i Oljedirektoratet.

Terje Nustad, lederen for Oljearbeidernes Fellessammenslutning, tror slike hendelser skyldes stadig strengere krav til økonomisk effektivitet.

- Nå har vi hatt flere mindre ulykker den siste tida. Det er bare et tidsspørsmål før det kommer en stor, sier Terje Nustad til NRK Dagsnytt.