Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Gasstriden kan presse Norge

Gass-striden mellom Russland og Ukraina kan gi økt internasjonalt press for at Norge skal utvinne mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Konflikten styrker Norges rolle som energinasjon, sier lederen for Stortingets energikomité, Gunnar Kvassheim (V) til Dagbladet.

I går stengte Russland gassleveransen til Ukraina, fordi landene er uenig om pris.

Mange frykter nå at Europa skal bli rammet av gasskrisen.

Den russiske gassleverandøren Gazprom står for halvparten av all gassleveranse til Europa, og 80 prosent av dette går gjennom gassledninger som krysser Ukraina, melder nyhetsbyrået AP.

Nå frykter sjefen for det største gassdistribusjonsselskapet i Tyskland at konflikten vil føre til problemer for tysk industri.

Politisk press 

- Hvis vinteren blir kald er det godt mulig vi får mangel på gass, sier Burchard Bergmann til AP.

- Dette viser hvor sårbar Europa er, og at de som sitter med energiressursene har betydelig makt. Jeg tror også at dette kan øke det internasjonale presset for at Norge skal utvinne mer, sier Kvassheim.

 KRANENE STENGES:  Her stenger russerne gassledningene til Ukraina. Bildet er tatt i Kursk-regionen, ikke langt fra grensen mellom de to nasjonene. Foreløpig er ikke leveransene til resten av Europa i fare. Foto: Scanpix
KRANENE STENGES: Her stenger russerne gassledningene til Ukraina. Bildet er tatt i Kursk-regionen, ikke langt fra grensen mellom de to nasjonene. Foreløpig er ikke leveransene til resten av Europa i fare. Foto: Scanpix Vis mer

Salgsargument

Han får støtte fra Øystein Noreng, professor i oljeøkonomi ved Handelshøyskolen BI.

- For å si det sånn: Dette er det beste salgsargumentet for norsk gass på lenge. På lengre sikt kan dette føre til økt press mot Norge for å utvinne mer, sier Noreng.

Han mener at den norske forhandlingsposisjonen har blitt styrket på grunn av gass-striden mellom Ukraina og Russland.

- Norge er kjent som en veldig stabil leverandør. Dette vil også gjøre norsk gass enda mer etterspurt, sier Noreng.

Kvassheim mener at konflikten mellom Russland og Ukraina understreker viktigheten av at Europa ikke er for avhengig av en leverandør. \'

Flaskehalser

- Dette viser viktigheten av å ikke ha flaskehalser og akilleshæler, men heller mange forskjellige energikilder slik at man ikke er like sårbar, sier Kvassheim.

Men på kort sikt er det ikke mye Norge kan gjøre hvis det blir en gasskrise i Europa.

- I dag produserer vi for fullt. Vi har ikke noen ekstra kapasitet, og har derfor ikke noen mulighet til å øke produksjonen.

Det sier Sissel Edvardsen, informasjonssjef i Olje- og energidepartementet. Direktør Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt tror også at Russlands stopp i gassleveranser til Ukraina kan gjøre Norge mer interessant som gassleverandør.

Tryggere leveranser

- Det er tenkbart at hvis EU opplever usikkerhet omkring leveransene fra Russland via Ukraina, vil søke tryggere leveranser. Lodgaard minner om at Russland og Tyskland er enige om å bygge en rørledning gjennom Østersjøen for å unngå transittland som Ukraina og Polen.

- Denne saken illustrerer det som var hensikten med gassrørledningen i Østersjøen, sier Lodgaard.

Lodgaard mener Russlands stopp av gassforsyningene til Ukraina ikke handler om noe annet enn om pris.

- Russland vil ha markedspris. Russerne vil ikke lenger subsidiere Ukraina ved å selge gass til en latterlig lav pris. Jeg tror ikke denne saken er mer kontroversiell enn som så, sier Lodgaard.

FYRER MED VED: Befolkningen i Ukraina frykter at vinteren kan bli lang og kald etter at russerne i går stanset sine gassleveranser.
GAZPROMS GASSLEDNINGER TIL EUROPA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!