Gasstrøm fra borehull stanset

STAVANGER/OSLO (NTB): Oljeselskapet Amoco regner med at arbeidet på riggen Transocean Nordic vil være i normalt gjenge igjen i morgen formiddag. Natt til lørdag måtte 30 arbeidere på riggen evakueres etter at gass strømmet inn i en brønn som var under boring. Oljedirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har alt under full kontroll. Det strømmer ikke lenger gass inn i brønnen. Gasslommen er tom for gass, sier fungerende pressetalsmann Kjell Madsen i Amoco Norway Oil Company.

Amoco skal i løpet av lørdagen foreta tester for å forsikre seg om at brønnen er stabil.

Flys tilbake

- I morgen starter vi med å støpe igjen den nederste biten av brønnen. Når det er gjort, trolig i 12-tiden, er vi tilbake i normal operasjon igjen, sier Madsen.

Det var 65 personer om bord på riggen da uhellet skjedde. 30 av dem ble i 03-tiden i natt evakuert til Vallhallfeltet. De blir fløyet tilbake til Transocean Nordic i løpet av kvelden. Transocean Nordic ligger på Trudfeltet, 24 kilometer nordøst for Vallhallfeltet i Nordsjøen.

Informasjonssjef Jan Hagland i Oljedirektoratet betegner hendelsen som svært alvorlig.

- Enhver situasjon som dette er meget alvorlig både for liv og helse om bord og for riggen, sier Hagland til NRK Dagsnytt.

Gasslomme

Amoco støtte på gasslommen under boring av en 2.800 meter dyp brønn. I 02-tiden i natt, da borestrengen hadde nådde cirka 1.000 meters dyp, beynte gass å strømme inn i brønnen.

Informasjonsdirektør Sveinung Sletten i Amoco Norway Oil Company betegner gassinnstrømmingen som en alvorlig hendelse, men sier at situasjonen aldri var dramatisk.

- Vi fikk kontroll over dette umiddelbart, så dramatisk var situasjonen ldri. Gassen ble ledet gjennom en avledningsventil og vekk fra riggen. Den kom ikke opp og bredde seg på selve riggen, så det var aldri snakk om at det kunne bli en antennelse, sier han.

Pilothull

Informasjonsdirektøren sier at innstrømming av gass er noe oljeselskapene er oppmerksomme på at kan skje, og at de derfor gjør forundersøkelser for å avdekke om det kan være grunne gasslommer der de borer.

- Noen ganger klarer vi å se dem, andre ganger vises det ikke. I dette tilfellet vistes det ikke at det var en slik lomme. Vi fryktet likevel at det kunne være gasslommer, og boret derfor et såkalt pilothull, sier Sletten.

Ved boring av pilothull går en ned med et ekstra tynt bor.

- Vi gjorde dette nettopp for å se om det er grunngass underveis. Det var gjennom dette pilothullet denne gassen ble oppdaget, sier Sletten.