Gastronomisk høydetrening

I en liten fransk fjellandsby 1100 meter over havet har den norske kokken Charles Tjessem gått i skjul for å forberede seg til verdensmesterskapet i kokkekunst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. BONNET LE FROID (Dagbladet): Med flybårne norske råvarer smaker han seg fram for å finne vinneroppskriften foran Bocuse d'Or - eller VM i kokkekunst - som avholdes i Lyon i morgen.

Aldri tidligere har Norge satset så store ressurser på å vinne mesterskapet. Et ukjent millionbeløp er investert for at Tjessem skal kunne klatre til topps på seierspallen. I den lille fjellbyen St. Bonnet sørvest for Lyon lader han opp til sin viktigste konkurranse.

- Vi måtte komme oss bort fra sirkuset nede i byen. Ennå har ikke alt kommet på plass. Det er alltid noen detaljer å jobbe videre med. Smaker kan justeres og presentasjonen endres, sier Tjessem.

Smakfull oppladning

Fra kjøkkenet kan kokkene se ut på skodda som ligger over fjellene. Her pleier den franske kjøkkensjefen Regis Marcon å stå over grytene. Landsbyen har knapt 200 innbyggere og er død om vinteren. Derfor har den tidligere verdensmesteren og norgesvennen overlatt hele restauranten til sine kokkevenner fra nord.

- Jeg var med da Terje Ness ladet opp her før mesterskapet i 1999. Det endte med seier. Det er et fint sted mye med matkultur, sier Tjessem.

Etter seieren i 1999 kjøpte det norske laget tolv stor flasker champagne og booket den nybakte verdensmesteren inn på den største ledige suiten i hele Lyon. Som regjerende mester fikk ikke Norge delta i 2001. Hva som skjer om Charles vinner, har han ikke rukket å tenke på.

- Skal det her gå bra må jeg være fokusert på bare én ting: maten. Dette er en sjanse man bare får én gang. Vi får ta feiringen etterpå dersom det er grunn til det.

Kokker fra 24 land deltar i konkurransen som er oppkalt etter den franske kokkehøvdingen Paul Bocuse. I kokkehovedstaden Lyon er arrangementet en stor begivenhet. I den enorme mathallen Le Halle henger plakater av de deltakende kokkene. Flere tusen mennesker er ventet til selve konkurransen som starter i dag.

Mye på spill

I morgen kveld kommer høvdingen selv fram med en stor pokal med en figur av ham selv stående på jordkloden som en gud. Da blir vinneren ropt opp i messehallen. Mest står på spill for den franske deltakeren. Kokkenasjonen liker ikke å bli slått på hjemmebane.

- Vi får fem timer til rådighet. Hovedingrediensene får vi utdelt når konkurransen starter. Ut fra dem skal vi lage en kjøttrett og en fiskerett som skal serveres til de 12 dommerne, forklarer Tjessem.

Norske råvarer

Selv om maten til den norske kokken er franskinspirert, hentes de fleste råvarene fra Norge. På kjøkkenbenken står sjøkreps og reker som akkurat har ankommet.

Konkurransen går over to dager. I dag er de første tolv kokkene over grytene. Når startskuddet går i morgen, gyver det norske laget løs på hovedingrediensene indrefilet av storfe og norsk fjordørret.

- Den første pekepinnen får man når dommerne får maten. Selv om de er stappmette, spiser de alltid mye dersom maten faller i smak, sier kokken.

FRANSK VINTER: Den norske VM-kokken Charles Tjessem skal i morgen prøve å lage verdens beste middag av fjordørret og storfe.
TRENINGSØKT: Charles Tjessem, assistent Trond Svennøy og manager Odd Ivar Solvold.