Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gatas helt er heroinlanger

WARSZAWA: (Dagbladet): Robert (24) er gatas helt. Heroinlangeren har alt det mange unge polakker drømmer om. Leilighet, bil og penger. Masse penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er rollemodell for mange av dem jeg selger heroin til. De ser opp til meg fordi jeg er vellykket og har mye penger, sier Robert.

Warszawas Lillelorder

Dagbladet møter ham på en kneipe i den tradisjonelle arbeiderklassebydelen Praga i sentrum av Warszawa. Her henger restene av realsosialismen igjen i murflakene på de nedslitte husene. Hit kommer Warszawas Lillelorder, de nyrikes barn, for å kjøpe narkotika.

Robert tjener 25 000 kroner i måneden, og er styrtrik i et land der gjennomsnittslønna for dem som har jobb er 2 000 kroner.

Korrupsjon

- Det jeg gjør er enkelt og helt ufarlig. Blir jeg tatt, så betaler jeg bare et par hundre kroner til politiet, så er den saken ute av verden, sier Robert. Han har blitt tatt tre ganger.

- Tar alle politifolk imot bestikkelser?

- Kanskje ikke alle. Men de jeg har møtt har tatt imot. Det er for lett både å kjøpe og selge heroin i Polen, sier Robert.

- Litt råtten

Robert sier han har en fast leverandør, og at han stort sett selger til faste kunder. Mange av dem er unge, helt ned til 14 - 15 år.

- Jeg føler meg litt råtten når jeg selger til de unge, det er klart. Men alle har sin plass eller sin rolle i samfunnet. Min rolle er altså å skaffe heroin til dem som vil ha det, sier han.

Robert vet godt hva heroinmisbruk er. Han har selv vært bruker, men påstår han er rein nå, etter at han var inne til avvending for tre måneder siden.

Ute av kneipa trekker Robert jakka godt rundt kroppen. En ung mann kommer bort og hilser mens Dagbladet fotograferer.

- En kunde, sier Robert, forklarende.

- Han er hekta på heroin - og på meg, sier Robert, og flirer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media