Gatefeiere mot vold

Her er én av justisminister Aud-Inger Aures oppskrifter for å minske den brutale gatevolden: holde det pent og reint i sentrumsgatene. Aure vil få bukt med volden blant annet ved «rask handling ved forsøpling og tilgrising».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hører dette virkelig med i en tiltaksplan mot vold, Aure?
- Ja, jeg mener faktisk det. Hvis steder i Oslo sentrum forslummes, får vi et miljø som kan tiltrekke seg folk som ønsker å utøve vold. Det vil hjelpe å rydde opp og ha det ordentlig, mener Aure.

Studenten Bernt Christian Thon Reppe (24) fra Moelv ble brutalt skutt ned og drept utenfor utestedet Snorre Kompagniet i Oslo sentrum i sommer. Regjeringen svarte med å sette ned et hurtigarbeidende statsrådsutvalg.

I går presenterte justisminister Aud-Inger Aure resultatene fra statsrådenes tenkearbeid for å skape trygghet mot voldsovergrep i Oslo og andre byer.

«Broken Windows» virker

Politimester Ingelin Killen-green ved Oslo-politiet er enig med Aures teori om en rein og pen by.

- En god del forskningsresultater har faktisk vist at «Broken Windows»-teorien virker. Utgangspunktet er enkelt: dersom ett vindu knuses og blir stående ureparert, er det større sjanser for at også vinduene ved siden av blir knust. Reparerer man vinduet, er det mindre sjanser for nye ødeleggelser, sier Killengreen.

Professor i kriminologi Nils Christie ved Universitetet i Oslo har imidlertid ikke mye tro på akkurat dette punktet i tiltaksplanen.

- Det er jo fryktelig hyggelig at byen er vakker, men jeg er skeptisk til å bruke dette som et tiltak mot volden, sier Christie.
Man skal være forsiktig med å etablere en slags «Gartnerstat» hvor ikke ugresset passer inn. Jeg er fryktelig redd for at signalet skal bli forstått dit hen at vi skal ta bort de som ikke er reine og pene fra bybildet, sier Christie.

- Det er selvsagt helt ålreit med mer politi i gatene. Dessuten er det bra å ha folk ute som ivaretar gammeldagse servicefunksjoner - som å holde orden på drosjekøene.

Justisministeren kan ikke love økte midler til mer synlig politi i gatene, men hun forutsetter at politiet i Oslo vil omprioritere ressursene sine slik at kontakten mellom politi og publikum blir bedre.

- Vi vet at de fleste voldsepisoder skjer i helgene mellom klokka 24.00 og 06.00, og vi ønsker å målrette politiets innsats, sier Aure, som skisserer disse tiltakene for å styrke vaktholdet i Oslo sentrum.

  • Vernepliktige skal organiseres i såkalte servicepatruljer uten politimyndighet, som skal være synlig på offentlige steder nattestid.
  • Dørvaktene på Oslos utesteder skal læres opp for å forhindre aggresjon og vold
  • Kommunene skal ha effektive kontroller for å hindre at folk får for mye å drikke.

Hurtig behandling av voldssaker i domstolene, arbeid mot rasisme, bedre samarbeid mellom kommune, politi og frivillige organisasjoner og opplæring i konfliktløsning ved skolene er andre tiltak i Aures anti-voldplan.

Politimester Ingelin Killengreen oppfatter signalene fra justisministeren som positive.

- Vi mener det aller vikigste er mer uniformert politi i gatene. Tiltaksplanen viser også at dette er et prioritert område, så får vi vente i spenning på statsbudsjettet, sier Killen-green.

- Bruk mer tid

Leder Farid Bouras i Ungdom Mot Vold mener regjeringen burde brukt mer tid til å komme med noe bedre.

- Det hadde vært bedre å bruke pengene som denne tiltaksplanen har kostet til konkrete tiltak mot målgruppene, sier Farid Bouras i Ungdom Mot Vold.

- Vi må jobbe med unge mennesker, få dem tilbake til skolen og splitte gjenger. Hva med voksne kriminelle, flommen av narkotika, MC-gjenger? Det er sånne ting man må kjempe mot. Regjeringen burde brukt mer tid til å komme med noe bedre. De kunne spørre oss som jobber med dette til daglig, mener Bouras.