Vekker internasjonal oppsikt:

Gåtefull aksje steg med opptil 930 prosent. Nå klør ekspertene seg i hodet

Dansk børsvinner eier knapt nåla i veggen.

AKSJE-VIDUNDER: Det danske selskapet Victoria Properties, med adresse i København (bildet) får ekspertene til å klø seg i hodet etter en vanvittig kursoppgang. Foto: Lars Laursen/Scanpix Denmark
AKSJE-VIDUNDER: Det danske selskapet Victoria Properties, med adresse i København (bildet) får ekspertene til å klø seg i hodet etter en vanvittig kursoppgang. Foto: Lars Laursen/Scanpix DenmarkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det danske selskapet Victoria Properties A/S har samlede verdier (egenkapital) på omtrent null kroner - men har likevel steget eventyrlig på børsen.

Ikke engang det internasjonale nyhetsbyrået Bloomberg, som er spesialister på finansnyheter, skjønner hva som skjer.

«Et lite, dansk eiendomsselskap startet 2017 som den største vinneren på aksjemarkedet i København, og har steget så mye som 930 prosent siden slutten av fjoråret», skrev Bloomberg i går.

- Ingen planer offentliggjort

På det tidspunktet hadde kursstigningen blitt så «ille» at ledelsen prøvde å roe ned investorene.

Det er ikke «endringer i Victoria Properties A/S' økonomiske stilling. Likeledes er det ikke offentliggjort planer vedrørende den framtidige strategi i selskapet», står det i meldingen fra administrerende direktør Rasmus Bundgaard.

«Selskapets egenkapital er således stadig cirka 0 kroner», fortsatte han.

Meldingen hjalp, men i dag har aksjen steget litt igjen, til 12,80 danske kroner, mot omtrent tre kroner ved årsskiftet.

At noe er på gang i kulissene er det likevel liten tvil om.

Gjelda forsvant

Ei knugende gjeld, som i 2014 var på et par hundre millioner kroner, har gjennom flere år tvunget Victoria Properties til å selge sine eiendommer.

Men den 29. november meldte selskapet plutselig at gjelda var borte - takket være gjeldsettergivelser.

En måned senere kjøpte tre nye storaksjonærer - deriblant et selskap hvor Rasmus Bundgaard er direktør - de 65 prosent av aksjene som Euroinvestor.com hadde eid til da. Direktøren i Euroinvestor som meldte om salget, Frederik Rovsing, er selv registrert i styret for en av de tre kjøperne, selskapet Christian Rovsing A/S. Også Rasmus Bundgaard har bånd til Euroinvestor.com.

Online-portaler

Og selv om det ifølge Bundgaard ikke er offentliggjort planer om framtidig strategi, viser generalforsamlingsprotokollen fra 7. november at en helt ny kurs er staket ut for det tidligere eiendomsselskapet Victoria Properties.

«Selskapets formål er å drive online portaler med økonomisk fokus, enten direkte eller via datterselskaper» står det i de nye vedtektene som ble vedtatt da.

Det er ikke rart at det spekuleres heftig i hva som vil skje, selv om det nå ser ut til å ha roet seg litt.

Mens grafen som illustrerer Bloombergs artikkel viser en aksjekurs som har vært helt oppe i 21,20 kroner, er kursen i dag tilbake på 12,80 kroner.

Bloomberg skriver også at selskapet nå er verdt 98 prosent mindre enn toppnoteringen i 2006, like før Danmarks eiendomsboble sprakk.

Bundgaard kommenterer

Dagbladet har ikveld prøvd å få kommentarer fra administrerende direktør Rasmus Bundgaard.

«Victoria Properties A/S er en børsnoteret virksomhed, så det er begrænset hvad jeg kan kommentere på, fordi der er nogle børsregler, der skal følges. De eneste kommentarer jeg har på spørgsmålene er derfor, at som oplyst via Fondsbørsen/Nasdaq i går, så er der ingen ændringer i Victoria Properties A/S' økonomiske stilling.

Ligeledes er der ikke offentliggjort planer vedrørende den fremtidige strategi i selskabet, og Selskabets egenkapital er således stadig ca. 0,0 kr.». skriver Bundgaard til Dagbladet ikveld.