Gatehunder fra utlandet tar med kjempeparasitt til Norge

Mattilsynet advarer.

KJEMPEPARASITT: Denne parasitten, på rundt ti centimeter, ble nyst ut av en tidligere gate hunds nese i Sverige. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) / SCANPIX
KJEMPEPARASITT: Denne parasitten, på rundt ti centimeter, ble nyst ut av en tidligere gate hunds nese i Sverige. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Parasitten linguatula serrata (tungeorm) ble funnet på en gatehund som var hentet fra Romania til Norge. Tungeormen, som lever i nese, svelg og luftveier hos dyr, kan smitte både til mennesker og til andre hunder. I tillegg kan parasitten etablere seg i norsk fauna.

Økt risiko - Å ta med seg gatehunder hjem fra andre land, betyr en betydelig økt risiko for at det kommer nye parasitter og sykdommer inn til landet, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

Folkehelseinstituttet opplyser at parasitten ikke vil føre til alvorlig sykdom, men en smittet person vil likevel kunne føle ubehag, og parasitten må fjernes kirurgisk.

- Tenk deg om Folk som tar med seg dyr hjem fra reiser, gjør det gjerne for å hjelpe lidende dyr.

- Men vi vil oppfordre dem til å tenke over at de da utsetter andre dyr, både kjæledyr og ville dyr, for smitte som vi ikke har i landet - og som vi definitivt ikke ønsker å få hit, sier Landsverk.

Dersom man ønsker å hjelpe gatehunder, anbefaler Mattilsynet at dyrene hjelpes i hjemlandet ved at man støtter organisasjoner som arbeider for dyrevern og dyrehelse i hundenes hjemland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer