NYE GATEKAMPER:  Hundrevis av demonstranter kastet stein og flasker mot politiet utenfor det greske parlamentet i dag.     REUTERS/John Kolesidis (GREECE)
NYE GATEKAMPER: Hundrevis av demonstranter kastet stein og flasker mot politiet utenfor det greske parlamentet i dag. REUTERS/John Kolesidis (GREECE)Vis mer

Gatekamper mens Alexandros Andreas (15) begraves

Flere tusen studenter marsjerer i protest mot politdrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har igjen oppstått nye gatekamper i Hellas.

Forut for begravelsen til 15 år gamle Alexandros Andreas Grigoropoulos (15), barket politi og demonstranter sammen igjen, da en fredelig demonstrasjonsmarsj utenfor parlamentet utartet seg.

TV-bilder viser hundervis av unge demonstranter som kastet stein og flasker mot politiet og parlamentet, melder CNN.
Det er til og med meldt om sverdangrep fra en våpenbutikk som er blitt robbet av demonstrantene, ifølge Sky News. 

Den unge gutten ble skutt og drept av en politimann på lørdag. Politimannen hevder selv at han avfyrte et varselsskudd, men at kula traff en flate og endret retning. Øyenvitner hevder imidlertid at politimannen sikte direkte på gutten og skjøt ham med kaldt blod.

Okkuperer universiteter
Politidrapet har utløst de verste opptøyene i Hellas på mange år. I fire dager har demonstranter og politi kjempet i gatene i en rekke greske byer. Demonstrantene har satt fyr på biler og bygninger, knust vinduer og robbet butikker. Demonstrantene kaster brannbomber og molotovcoctails mens politiet svarer med tåregass.

I formiddag har politiet skutt med tåregass mot studenter som har barrikadert seg på det polytekniske universitetet i Aten. Også det juridiske fakultetet er okkupert av demonstrerende studenter.

Myndighetene lover nå å gjenopprette lov og orden i landet, men så langt ser de ikke ut til å lykkes. Statsminister Costas Karamanlis upopulære økonomiske reformene sees på som en av de underliggende faktorene til uroen.

 Costas Karamanlis  har i dag bedt de forskjellige politiske partiene om å stå sammen for å få en slutt på opptøyene, melder Reuters. 

- Ingen har rett til å bruke denne tragiske hendelsen som en unnskyldning for å oppføre seg voldelig. I disse krisetider må den politiske verden samle seg og fordømme de som har ansvaret for denne katastrofen og isolere dem, sa han til media i dag.

Lite støtte
Men opposisjonen har vært lite imøtekommende.

Etter et krisemøte med statsministeren sier sosialistleder George Papandreoun at folket har mistet tilliten til regjeringen etter uroen de siste dagene.

- Landet har ikke en regjering som klarer å beskytte det, sier Papandreou.

Så langt har over 50 personer blitt skadd opptøyene. Hundrevis av bygninger, butikker og private selskaper har vraket eller brent.
 
Politiet forbereder seg nå på mer vold i forbindelse med den unge guttens begravelse klokken 14 i dag, norsk tid. 

BEGRAVES I DAG:  15 år gamle Alexandros Andreas Grigoropoulos begraves i Athen i dag.   . AFP PHOTO / Eurokonissi
BEGRAVES I DAG: 15 år gamle Alexandros Andreas Grigoropoulos begraves i Athen i dag. . AFP PHOTO / Eurokonissi Vis mer