SPØKELSESBY: Gatekampene i Jemens hovedstad, Sana, har ført til at både skoler og butikker må stenges. Foto: Arun Girija / Emirates Nuclear Energy Corporation / WAM via AP / NTB scanpix
SPØKELSESBY: Gatekampene i Jemens hovedstad, Sana, har ført til at både skoler og butikker må stenges. Foto: Arun Girija / Emirates Nuclear Energy Corporation / WAM via AP / NTB scanpixVis mer

Gatekamper raser i Jemens hovedstad

Både skoler og butikker er tvunget til å holde stengt, og innbyggere må barrikadere seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene foregår mellom militsgrupper lojale mot tidligere president Ali Abdullah Saleh og Houthi-opprørere. Det meldes blant annet om kamper rundt nøkkelbygg som departementsbygninger.

De to grupperingene har tidligere vært alliert i kampen mot den saudiledede koalisjonen som kriger mot opprørere i Jemen, men alliansen har den siste tiden slått sprekker.

Saleh ble tvunget til å gå av etter omfattende opptøyer under «den arabiske våren» i 2011 og ble erstattet av Abd-Rabbu Mansour Hadi, som fram til da hadde vært visepresident. Saleh sluttet seg deretter til Houthi-opprørerne, som grep makten i Sana høsten 2014.

Nå anklager Houthi-gruppen Saleh for «å utføre et kupp mot en allianse han aldri trodde på».

Stenger av gater

Saleh-milits skal nå ha stengt av flere gater i sentrum av Sana og utplassert soldater i stillinger for å være forberedt på angrep fra Houthi-siden.

Samtidig skal Houthi-militsen ha forsterket sine posisjoner i byen med flere titalls kjøretøy utstyrt med maskingevær.

Minst 60 personer er drept i kamper inne i hovedstaden og på flyplassområdet de siste dagene, opplyser sikkerhetskilder.

Ligner en spøkelsesby

Innbyggerne forteller at de forsøker å barrikadere husene sine, slik at de er beskyttet mot beskytning og snikskyttere.

- Sanaa begynner å ligne en spøkelsesby. Gatekamper holder folk innesperret, forteller en medarbeider i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

- Dersom kampene fortsetter, vil mange familier bli isolerte og innestengte, advarer han.

33 år gamle Iyad al-Othmani sier at han allerede har vært innesperret i sitt hjem i tre dager på grunn av gatekampene.

Spent i hele regionen

Det er for øvrig en spent situasjon i hele regionen.

Houthi-militsen påsto søndag at de hadde skutt et missil mot et kjernekraftverk som er under bygging i De forente arabiske emirater. Myndighetene i Emiratene avviste imidlertid påstanden om at kjernekraftverket skal ha vært mål for et missil.

I slutten av november avfyrte de Iran-støttede houthiene et missil mot Saudi-Arabia, men missilet ble uskadeliggjort av saudiarabisk antiluftskyts.

Emiratene inngår i den saudiarabisk-ledede koalisjonen som kjemper mot Houthi-militsen i Jemen. Emiratene er også en av USAs nærmeste allierte i regionen, og rundt 5.000 amerikanske styrker har tilhold i landet.

Den saudiarabisk-ledede koalisjonen gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen. Saudi-Arabia støtter sittende president Hadi.

Nærmere 10.000 sivilpersoner i Jemen antas å være drept i konflikten, som også har ført til hungersnød i landet.

(NTB)