Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gåten Gerhardsen

Ryktene og teoriene om hvorfor Einar Gerhardsen slapp fri fra helvete i Sachsenhausen har florert. Dagbladet avslører i dag den egentlige grunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dokumentasjonen Dagbladet trykker i dag, gir det endelige svaret på en av etterkrigstidas store gåter; hvordan kunne det ha seg at Tyskland i 1944, midt under storkrigens avsluttende kamper, slapp Einar Gerhardsen fri fra konsentrasjonsleiren i Tyskland? Gerhardsen var jo en sentral motstandsmann her hjemme inntil han ble arrestert i 1941. Under krigen seilte han opp til å bli etterkrigstidas selvfølgelige statsministerkandidat i Norge, en posisjon han fortsatte å forberede straks han kom hjem fra Tyskland. Hvordan kunne Hitler-Tyskland finne på å sende denne i dobbelt forstand meget farlige mann tilbake til Norge? Ingen andre slapp løs fra konsentrasjonsleirenes helvete. Hvorfor Gerhardsen? Her kommer svaret, dokumentert ned i minste detalj. Gerhardsen var en liten brikke i det store spillet mellom Hitler-Tyskland og regjeringen i det nordiske land som var mest om å gjøre for Tyskland å holde seg inne med - Finland. Den tyske krigføringen mot Sovjet var ved årsskiftet 1943- 44 avhengig av finsk deltakelse. Men finnene truet med å forlate alliansen med Tyskland. Da finske sosialdemokrater i en annen sammenheng ba for sin partifelle Gerhardsen, gikk det tyske utenriksdepartementet inn for saken - av hensyn til forholdet mellom Berlin og Helsinki. Tyskerne ønsket med denne gesten å bidra til å lime finnene til fortsatt allianse mot Sovjet. Det har i mange år vært kjent at Gerhardsens skjebne hadde noe med Finland å gjøre. Men hvordan, har man ikke visst. Mange aktører, både norske og tyske, har forsøkt å stille seg imellom for å vinne æren for at Gerhardsen slapp ut av Sachsenhausen. Nå vet vi svaret. Frigivelsen var helt ut storpolitisk motivert. Et spill hovedpersonen var totalt uvitende om.

Hele Norges coronakart