Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gåten politiet har gitt opp å løse

Gåten om hvem som avfyrte skuddene på Orderud gård, vil sannsynligvis aldri bli løst. Politiet har gitt opp å finne morderen, eller morderne. - Det er helt forferdelig at vi kanskje ikke får svar på hvem som avfyrte skuddene, sier Lars Martin Orderud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før ankesaken mot de fire Orderud-tiltalte starter i dag, er det en rekke ubesvarte spørsmål rundt hva som egentlig skjedde inne i kårboligen på Orderud gård natt til 22. mai 1999.

Da Anne Orderud Paust, Kristian Magnus og Marie Orderud ble skutt ned og drept.

En som har brukt svært mye tid på å tenke på hva som skjedde der inne, er Hans Orderud, som søndag 23. mai 1999 dro dit for å se etter sin bror, svigerinne og niese. Han glemmer aldri synet som møtte ham.

Vil ha sannheten

- Bildene sitter fast på netthinna hans. Det både han og vi andre ønsker nå, er å få den hele og fulle sannheten på bordet. Vi vil vite hvem som var der og skjøt de tre, sier Harald Orderud, Hans Orderuds sønn og Per Orderuds fetter, til Dagbladet.

Per og Veronica Orderud, Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland er tiltalt for medvirkning til drap, ikke for faktisk å ha skutt. Uavhengig av utfallet av rettssaken, frykter han at en rekke spørsmål vil bli stående ubesvarte etter ankesaken. Han får støtte av Lars Martin Orderud, en annen av Pers fettere.

- Saken er ikke løst, og derfor synes jeg det er fælt at etterforskningen er avsluttet. Uansett utfallet av rettssaken, synes jeg det er helt forferdelig at vi kanskje ikke får svar på hvem som avfyrte skuddene. Jeg tror jeg har hele familien med meg i dette, sier Lars Martin Orderud til Dagbladet.

Heidi Ysen, en av Veronica Orderuds forsvarere, er frustrert over de mange ubesvarte spørsmålene i denne saken.

- For oss er det veldig frustrerende at politiet ikke lenger etterforsker hvem som var inne i kårboligen og avfyrte skuddene. Per og Veronica har et inderlig ønske om at saken skal bli oppklart, sier Ysen.

Har tegnet et klart bilde

Sannheten er mest sannsynlig at ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett ikke vil gi oss svar på alle de ubesvarte spørsmålene - like lite som rettssaken i Nes herredsrett gjorde det.

På bakgrunn av de mange tekniske undersøkelsene på åstedet, har etterforskerne klart å tegne et bilde av hva som faktisk skjedde inne i kårboligen natt til 22. mai 1999.

Og det er den grusomme skjebnen til de tre uskyldige menneskene som var der, som vil stå sentralt under ankesaken som starter i dag.

- Vi synes at de tre drepte har vært mye mindre i fokus enn de egentlig fortjener. Saken har mest dreid seg om de fire tiltalte, sier Harald Orderud til Dagbladet.

Han sier at familien, i tida etter dommen i herredsretten, har brukt mye tid på å bearbeide sorgen og snakke om Anne, Marie og Kristian Magnus, som så brått ble revet fra dem.

- En rein likvidering!

Slik beskriver professor i rettsmedisin Torleiv Ole Rognum drapet på Kristian Magnus Orderud.

Den anerkjente rettsmedisineren obduserte de tre drepte, og var selv på åstedet før likene av Anne Orderud Paust, Kristian Magnus Orderud og Marie Orderud ble flyttet fra åstedet.

Til tross for at kriminalteknikere og rettsmedisinere har saumfart åstedet millimeter for millimeter, er det fortsatt en rekke ubesvarte kriminaltekniske spørsmål i denne saken.

Det ble avfyrt 13 eller 14 skudd, med to forskjellige våpen - en grovkalibret Colt revolver og en 22-kaliber pistol, inne i kårboligen på Orderud gård.

Anne Orderud Paust ble truffet av seks skudd. Marie Orderud ble truffet fire ganger, mens Kristian Magnus ble skutt to ganger - begge skuddene var dødelige.

Gjerningspersonen, eller personene, tok seg inn i kårboligen ved å knuse verandadøra. De første skuddene ble avfyrt inne på soverommet til det gamle ekteparet. Marie og Kristian Magnus lå trolig og sov da noen brøt seg inn. Kristian Magnus ble funnet med overkroppen på tvers i senga og med beina på gulvet.

- Kristian ble skutt gjennom hjertet først. Noen må deretter ha hjulpet han opp og lagt ham i denne stillingen, knestående over senga. Han har helt sikkert ikke klart det selv, sa Rognum i herredsretten.

Løp for livet

Det ble avfyrt nok et skudd inne på soverommet i kårboligen. Kriminalteknikerne mener at et prosjektil har passert døråpningen på soverommet og truffet veggen i mellomgangen. Teknikerne mener at skuddet var ment for Anne Orderud Paust, som tok seg opp fra underetasjen. Hun sov alltid i underetasjen når hun var på besøk hos foreldrene. Bomskuddet er avfyrt fra en annen vinkel inne på soverommet enn de første skuddene som traff det gamle ekteparet i senga.

Var bevisstløs

Anne Orderud Paust løp deretter for livet, men ble innhentet på kjøkkenet. Her ble hun skutt og drept.

Etter å ha forlatt Anne Orderud Paust på kjøkkenet, må gjerningspersonen(e) ha blitt oppmerksom på Marie Orderud, som hadde klart å reise seg fra senga. Professor Rognum tror at hun var bevisstløs en stund, før hun med sterke blødninger klarte å ta seg inn mot TV-stua. Der ble hun skutt på nytt.

- Her er hun blitt rammet av flere skudd, og blitt liggende, sa Rognum i herredsretten.

Rettsmedisinerne tror Marie Orderud kan ha levd i flere timer etter at det siste skuddet traff henne. Etter å ha skutt Marie, flyktet gjerningspersonen(e) via samme verandadør den eller de kom inn.

<B>MELLOMGANGEN:</B> Marie Orderud ble først skutt i senga, men kom seg ut i TV-stua.
<B>STUA:</B> De tre i kårboligen hadde lagt seg da morderen, eller morderne brøt seg inn. Bildet viser den største stua i kårboligen.
<B>SOVEROM I KJELLEREN:</B> De tre som ble skutt, hadde sannsynligvis sovnet da noen brøt seg inn. Anne Orderud Paust sov i dette rommet i kjelleren.
<B>VERANDADØRA:</B> Politiet vet ikke hvor mange som var inne i kårboligen natt til 22. mai 1999.
<B>KJØKKENET:</B> Anne Orderud Paust ble innhentet og skutt flere ganger på kjøkkenet.
<B>TEKNISK SPOR:</B> Kriminalteknikere fant spor av 13 prosjektiler i kårboligen, men de utelukker ikke at det ble skutt i alt 14 skudd.
Hele Norges coronakart