Gatene brant av følelser

Lufta var mettet av politisk symbolikk og sterke følelser da Nord-Koreas president Kim Jong Il kom helt fram til flytrappa og møtte sin sørkoreanske kollega med et langt håndtrykk i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Verden ser vaktsomt på oss. Vi må nå gi svar på spørsmålet om hvorfor Kim Dae Jung har kommet til Nord-Korea, og hvorfor jeg har akseptert at han kommer, sa den myteomspunne diktatoren Kim Jong Il i en kort kommentar.

Opptatt av verten

For nærmere 70 millioner koreanere var øyeblikket historisk. Helt til det siste var det uklart hvordan det historiske toppmøtet ville bli, og helt i siste liten ble møtet utsatt en dag, fra søndag til mandag. Nordkoreansk TV var da også langt mer opptatt av verten enn av gjesten: - Den store flyplassen og gatene i Pyongyang brant av følelser fordi så mange hadde gått ut i gatene for å se vår store leder Kim Jong Il, rapporterte statskanalen. Nesten en million mennesker ropte den store lederens navn. Det er flere mennesker enn de som bor i hovedstaden. En svært stram regi preget besøket fra første stund. Den sørkoreanske presidenten hadde planlagt en hilsningstale på flyplassen ved ankomsten. Han ville appellere til koreansk samhold, og avslutte talen med et «jeg elsker dere alle». Men Kim Dae Jung ble i stedet på en bestemt måte ført direkte til den ventende bilen der Kim Jong Il allerede ventet.

Folk mot penger

Nord- og Sør-Korea er teknisk sett i krig med hverandre etter at landenes armeer ble delt ved den 38. breddegrad i 1953. For Sør-Korea er det viktigste ved besøket å be om at noen av de mange familiene som ble skilt den gang, igjen kan møte hverandre. For Nord-Korea er det viktigste å be om penger til å reformere et land som er fullstendig kjørt i senk av sosialistisk vanstyre. Det var en overraskende varm og personlig tone i møtet mellom de to presidentene. Men den varme atmosfæren tar ikke vekk havet av politisk avstand mellom de to landene. Spørsmålet er fortsatt, slik Kim Jong Il antydet ved møtets begynnelse: Hvorfor har han sluppet dødsfienden inn i landet?