Knivstikking og skyte-episoder i Oslo:

- Gatene er mer brutale

Etter fire skyteepisoder og en rekke knivstikkinger og machete-angrep i nedstengte Oslo forbereder politiet seg nå på at kriminelle ungdomsgjenger er bevæpnet når de går inn i konflikter.

BALLTRE: Tre personer skal ha blitt angrepet av flere andre utenfor Hasle torg i Oslo 12. april. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det harde, flakkende lyset fra sykebilen farget folketomme gater blå på Torshov fredag 20. mars. To menn ble kjørt i full fart til akutten på Ullevål sykehus.

De var alvorlig skadet etter å ha blitt angrepet av en gjeng unge menn. Politiet mistenker at det ble brukt både kniv og machete i et forsøk på å drepe og har siktet ni personer for drapsforsøk. Den foreløpige siste pågripelsen i saken skjedde onsdag. Det utelukkes ikke flere pågripelser.

Politiet knytter drapsforsøket opp til flere brutale hendelser tidligere i måneden. Alle de involverte er kjent for politiet fra før.

Dagbladet kjenner til at minst to av personene som er varetektsfengslet har knytinger til et gjengmiljø med geografisk tilhørighet på Grønland og Tøyen i Oslo og at hendelsen var et hevnoppgjør innad i miljøet.

Etterforskingen av saken ligger nå under avdeling for etterretning- og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt. Avdelingen skal ha overtatt flere andre voldssaker de mistenker er relatert til drapsforsøket.

Dystre tall

Machete- og knivangrepet på Torshov er en av mange alvorlige voldshendelser i løpet av den siste måneden. Mellom 13. mars og 12. april, perioden fra de hardeste smittevernstiltakene ble iverksatt, har politiet twitret om en rekke grove episoder som til sammen utgjør en dyster statistikk:

  • 16 knivstikkinger/machete-angrep.
  • 11 trusler og/eller ran med kniv eller machete.
  • 4 skyteepisoder.
  • 3 trusler med pistol eller pistollignende gjenstand.
  • 3 pistoler beslaglagt.
  • 1 hagle beslaglagt.
  • 3 macheter beslaglagt.
  • 4 kniver beslaglagt.

I tillegg har politiet og nødetatene rykket ut på en rekke påsatte bilbranner i perioden.

GROV VOLD: Operativt politi i Oslo merker at viljen til vold er høyere. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
GROV VOLD: Operativt politi i Oslo merker at viljen til vold er høyere. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Mer våpen

Politibetjent Anders Ween jobber operativt i Oslo sentrum og merker den spente situasjonen på kroppen.

- Vi ser at statistikken på anmeldelser totalt går ned, men opplevelsen på gata er at volden er blitt mer brutal. Nå tar vi høyde for at det er våpen involvert når vi går inn i situasjoner, sier politibetjent Anders Ween.

Han snakker med Dagbladet i kraft av å være vara for hovedtillitsvalgt i Oslo politiforening ved enhet sentrum i Oslo.

BRUTALT: Anders Ween er politibetjent og vare for hovedtillitsvalg ved enhet sentrum. Han forteller om mer brutal vold på gata i Oslo og at kollegaene nå tar høyde for at det er våpen involvert når de går inn i konflikter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BRUTALT: Anders Ween er politibetjent og vare for hovedtillitsvalg ved enhet sentrum. Han forteller om mer brutal vold på gata i Oslo og at kollegaene nå tar høyde for at det er våpen involvert når de går inn i konflikter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi opplever at det er mindre respekt for politiet. Det gjør det mer farlig for oss, er tilbakemeldingene fra våre medlemmer, sier Ween.

Selv har han vært på jobb siden smittevernstiltakene ble iverksatt. Mange av kollegene har vært i karantene.

Bevæpning

- Evnen og viljen til å bruke våpen er større, sier Ween.

TRUSSEL: OPS Politiet Oslo (Twitter) - Grønland. Vi har kontroll på en person som i følge melder skulle ha forsøkt å hugge etter to andre personer med kniv. Vi søker nå å komme i kontakt med disse to personene for å få klarlagt hendelsesforløpet. Hendelsen skal ha skjedd ved Grønland 4. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TRUSSEL: OPS Politiet Oslo (Twitter) - Grønland. Vi har kontroll på en person som i følge melder skulle ha forsøkt å hugge etter to andre personer med kniv. Vi søker nå å komme i kontakt med disse to personene for å få klarlagt hendelsesforløpet. Hendelsen skal ha skjedd ved Grønland 4. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han opplever tallene på knivstikking og skyting i Oslo som dystre.

- Før kunne vi ha to knivstikkinger i løpet av ei uke. Nå skjer det to ganger i døgnet, sier Anders Ween.

Han opplyser at flere av medlemmene i fagforeninga etterlyser midlertidig bevæpning.

Han tror at tørke i narkotikamarkedet som følge av stengte landegrenser og at gjeld drives inn i de kriminelle miljøene er faktorer som spiller inn.

- I tillegg handler det om lediggang, at skoler er stengt og at ingen ungdomstiltak er åpne, sier Ween.

KNIVSTIKKING: OPS Politiet Oslo (Twitter) - Vi er i en leilighet i Trondheimsveien med flere patruljer etter melding om at to personer skulle være skadet etter slåsskamp. Vi er på stedet og har kontroll på to personer som har kutt skader, etter trolig bruk av kniv. Uvisst om flere personer har vært innblandet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KNIVSTIKKING: OPS Politiet Oslo (Twitter) - Vi er i en leilighet i Trondheimsveien med flere patruljer etter melding om at to personer skulle være skadet etter slåsskamp. Vi er på stedet og har kontroll på to personer som har kutt skader, etter trolig bruk av kniv. Uvisst om flere personer har vært innblandet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Politibetjenten sier at ofrene for knivepisodene som oftest er i de kriminelle miljøene og at det sjelden går ut over vanlige folk.

Skyteepisode

Natt til langfredag ble det skutt mot en bil ved Lofsrud skole på Mortensrud. Kort tid etter smalt det igjen. Nå på Bjørndal senter, noen kilometer fra det første åstedet. Politiet setter skyteepisodene i sammenheng på bakgrunn av nærhet i tid og sted.

Politiets krimteknikere samlet spor og innhentet videoer fra overvåkingskameraer i området. Drapsavsnittet i oslopolitiet fikk ansvaret for etterforskningen.

Kilder forteller til Dagbladet at en tidligere voldsepisode skal ha utløst skyteepisodene.

Hendelsene som har preget Oslo gjennom coronatiden skjer på forskjellige nivåer, fra gata og inn i gjengmiljøene, og det er mange faktorer som spiller inn. Bildet av kriminaliteten i Oslo er i ferd med å forandres.

- Dette er alle mot alle, sier en politikilde til Dagbladet, som er overrasket over at det ikke har vært flere og mer alvorlige hendelser.

- Når krybba er tom, bites hestene, sier han. Et ordtak ikke mindre enn tre politifolk har brukt ovenfor Dagbladet i løpet av perioden.

Årsaken er «tørke». Tilgangen på narkotika er nærmest forsvunnet.

Prioritet

Avdelingen for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt, har hatt en travel påske.

OVERVÅKER: At det er færre mennesker ute, kan føre til mindre sosial kontroll. Vi følger nå nøye med på hva som skjer i enkelte kriminelle miljø, sier leder for felles enhet for etterforskning og etterretning, Grete Lien Metlid.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
OVERVÅKER: At det er færre mennesker ute, kan føre til mindre sosial kontroll. Vi følger nå nøye med på hva som skjer i enkelte kriminelle miljø, sier leder for felles enhet for etterforskning og etterretning, Grete Lien Metlid. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Skyteepisodene i påsken ser vi svært alvorlig på og vi prioriterer etterforskningen av disse høyt. Vi er også bekymret for noen av disse konfliktene og at kriminelle miljøer kan utnytte den spesielle situasjonen vi er inne i, sier Grete Lien Metlid.

Tallene som Dagbladet har regnet sammen ut fra politiets Twitter-konto er, ifølge Metlid, ikke veldig høye eller representerer en dramatisk utvikling.

- Når det gjelder omfanget av knivbruk i de ulike volds- og ransanmeldelsene må vi analysere dette særskilt for å kunne gi en oversikt på dette, fordi våre systemer ikke gir automatisk svar på i hvilke saker kniv er brukt, sier Metlid til Dagbladet.

Kjente konflikter

SVERDKAMP: OPS Politiet Oslo (Twitter) - Politi og ambulanse er i Opplandgata etter melding om et slagsmål hvor en mann skulle være kuttet med sverd. Vi har kontroll på den skadde og 2 gjerningsmenn. Den skadde har noen overfladiske sår i magen og i benet, ikke alvorlig skadd. Får ytterligere legebehandling på OKL. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
SVERDKAMP: OPS Politiet Oslo (Twitter) - Politi og ambulanse er i Opplandgata etter melding om et slagsmål hvor en mann skulle være kuttet med sverd. Vi har kontroll på den skadde og 2 gjerningsmenn. Den skadde har noen overfladiske sår i magen og i benet, ikke alvorlig skadd. Får ytterligere legebehandling på OKL. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Ifølge lederen for FEE, hadde politiet en økning i antall ransanmeldelser i forrige uke. 13 anmeldelser mot gjennomsnittlig 9 i ukene før coronatiltakene.

- Anmeldelsestallene i Oslo politidistrikt viser en tydelig nedgang i ukene etter coronatiltakene ble satt inn. Dette gjelder også for ran og grov vold. Antall anmeldelser for fysisk vold registrert som skade eller grov skade viser imidlertid ytterligere nedgang også forrige uke, sier Metlid.

- Noen av voldshendelsene de siste ukene kan knyttes til kriminelle miljøer. Dette er miljøer vi kjenner godt til og vi etterforsker flere av sakene sammen. Det var også flere pågripelser og fengslinger i noen av disse før påske, sier Metlid.

SKYTING: Oslo-poltitiet melder at de 2. april har fått melding om at det er løsnet skudd på Observatorie terrasse på Frogner i Oslo. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi kan ikke si at disse hendelsene er direkte knyttet til coronatiltakene, men at endringer i samfunnet også påvirker kriminelle miljøer, sier Metlid.

Reagerer

Andreas Meeg-Bentzen, som er nestleder i Oslo Frp, er bekymret over det han leser i media om situasjonen i hovedstaden

- Dette er jo en alvorlig situasjon - og vi må gjøre alt vi kan for å unngå at dette blir normalsituasjonen i Norge. Dette er et politisk ansvar, sier Meeg-Bentzen, som til daglig jobber som politijurist.

MACHETEFORBUD: Nestleder i Oslo Frp, Andreas Meeg-Bentzen, mener salg av macheter må forbys. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MACHETEFORBUD: Nestleder i Oslo Frp, Andreas Meeg-Bentzen, mener salg av macheter må forbys. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Han ønsker å gi en stor honnør til kollegene som står i denne situasjonen.

- Machete er et våpen som brukes oftere. Hvilke tiltak mener du må på plass?

- Er det egentlig noen som har et legalt behov for macheter - er det andre enn de kriminelle som vil savne dette om det forbys å selge slikt, spør han retorisk.

Krav

Justispolitiker Jan Bøhler (Ap) krever at regjeringen forbyr machete.

- Vi ser at machete blir mer og mer brukt i mye av volden og truslene med kniv. Det er fordi den er et særlig fryktinngytende og farlig våpen, sier Bøhler og mener partiene som styrer har somlet med å få et forbud på plass.

Bøhler mener at ungdomskriminelle som går med kniv i dag opplever at det er risikofritt og at konsekvensene for å bli tatt met knivvåpen er små.

VIL HA KONSEKVENSER: Politiet må gjennomføre flere kniv-undersøkelser, mener stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
VIL HA KONSEKVENSER: Politiet må gjennomføre flere kniv-undersøkelser, mener stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Det skal ikke være slik tar de kan reise rundt på T-banen med machete og rane folk. Når noen tas med kniv må det ikke bare bli beslag og bortvisning og eventuelt en passiv bot. Strafferammen for å bære våpen på offentlig sted må brukes fullt ut, og for de unge under 18 år bør det legges mer opp til å bruke ungdomsstraff og ungdomsoppfølging når noen tas med kniv. De må oppleve at det tas på alvor og får konsekvenser, sier Jan Bøhler.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer