Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gåtene i Sigrid-saken

Ett sekund etter klokka 00.13 den 5. august i fjor sendte Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) sin siste SMS. Hva som skjedde etter det er et mysterium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra Østensjø i Oslo på vei hjem fra ei venninne natt til 5. august var et av de få sporene etter henne en Iphone-telefon.

Forbipasserende fant telefonen i 01.30-tida ved Østensjø Kanvas barnehage. De brakte telefonen hjem til foreldrene som ventet på deres datter.

Telefonen har vært helt avgjørende for at politiet har kunnet kartlegge hennes bevegelser forsvinningsnatta. Den har vært viktig for å kunne sammenligne hennes bevegelser med andres. Telefonen har også bidratt til å svare svar på hvem hun har hatt kontakt med og når.

Åtte tekstmeldinger Det var omtrent ved midnatt mellom 4. og 5. august i fjor Sigrid Giskegjerde Schjetne startet å gå de cirka to kilometerne hjem fra ei venninne da hun plutselig forsvant. Politiet mener en 38 år gammel Ålesund-mann cirka klokka 00.17 bortførte jenta.

ANTATT FORSVINNINGSSTED: Her ved Østensjø Kanvas barnehage er det antatte stedet 16-åringen ble bortført. Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet
ANTATT FORSVINNINGSSTED: Her ved Østensjø Kanvas barnehage er det antatte stedet 16-åringen ble bortført. Foto: Harald Klungtveit / Dagbladet Vis mer

38-åringen er i tillegg til bortføringen, tiltalt for å ha drept og skjult jenta til hun ble funnet i et skogholt på Kolbotn i Oppegård 3. september i fjor. 38-åringen nekter straffskyld. Rettssaken mot mannen starter i Oslo tingrett mandag.

Mens 16-åringen spaserte hjemover sendte hun til sammen åtte tekstmeldinger før det ble stille, får Dagbladet opplyst.

Spørsmålene Den første ble sendt klokka 23.59 den 4. august, mens den siste meldingen sendt fra hennes telefon er etter det Dagbladet får opplyst registrert å være sendt ett sekund over klokka 00.13 den 5. august.
Etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne ble bortført ble det sendt flere SMSer til telefonen hennes som dermed aldri ble besvart.
Spørsmålene om hva som skjedde etter klokka 00.13 den 5. august i fjor og fram til hun ble funnet drept nesten en måned senere er mange:

Hendelsesforløp:
Politiet vet ikke nøyaktig hva som skjedde da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant denne natta.

DRAPSSTED: I en campingvogn inne i denne lagerhallen på Bryn antas å være stedet jenta ble drept. Foto:  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DRAPSSTED: I en campingvogn inne i denne lagerhallen på Bryn antas å være stedet jenta ble drept. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Forsvinningssted:
Sigrid forsvant  bare noen hundre meter unna sitt hjem på Østensjø i Oslo. I tillegg til telefonen fant forbipasserende hennes to Converse-sko og ene ankelsokk  innenfor og utenfor gjerdet til Østensjø Kanvas barnehage, men politiet kan ikke med sikkerhet fastslå at jenta forsvant akkurat derfra.

Motiv:
Politiet vet ikke hvorfor Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept. Trolig var hun et helt tilfeldig offer.

Dødsårsak:
Politiet kan ikke med sikkerhet si hvordan hun ble drept, men mener det skjedde i en campingvogn i en lagerhall på Bryn i Oslo der man har funnet blodspor etter jenta.

FUNNSTED: I et skogholtet på Kolbotn i Oppegård ble Sigrid Giskegjerde Schjetne funnet drept. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FUNNSTED: I et skogholtet på Kolbotn i Oppegård ble Sigrid Giskegjerde Schjetne funnet drept. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Dødstidspunkt:
Politiet har ikke fastslått noe eksakt tidspunkt for jentas død, men det er grunn til å tro at hun hadde vært død en stund da hun ble funnet.

Drapsvåpen:
Politiet har gjentatte ganger sagt at de ikke har et sikkert drapsvåpen i saken, om det i det hele tatt finnes et.

Sigrids eiendeler:
Under den intense leteaksjonen etter jenta i ukene etter forsvinningen ble hennes andre sokk, samt et smykke og hennes veske etterlyst. Politiet bekrefter at flere av hennes eiendeler stadig er borte, men har ikke ønsket å kommentere hvilke, men at det kan være viktige spor på disse.

TILTALT: 38-åringen nekter straffskyld. Foto: Fridgeir Walderhaug
TILTALT: 38-åringen nekter straffskyld. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Bare gjerningsmannen vet
Selv om det er en rekke ubesvarte spørsmål i saken, mener politi og påtalemyndighet at de har nok beviser til å kunne overbevise tingretten om at 38-åringen drepte jenta. Politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo-politiet har gjentatte ganger sagt at det trolig bare er en gjerningsmann som har svarene på alle spørsmålene i saken.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling