Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sunniva (13) funnet død på Varhaug. Politiet etterforsker saken som drap

Gåtene politiet må løse

Under ett døgn etter at Sunniva Ødegård (13) ble funnet død, møtte en 17 år gammel gutt opp hos politiet og meldte seg som vitne. Nå er han siktet for drap.

ROGALAND: Natt til mandag ble Sunniva (13) funnet drept rett ved huset sitt i Varhaug i Hå kommune. Tirsdag ble en 17 år gammel gutt, også fra Varhaug, siktet for drapet. Dette er saken. Video: Frank Karlsen / Lars Eivind Bones / Nicolai Delebekk / Nicolai Eriksen. Klipp/redigering: Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VARHAUG / OSLO (Dagbladet): I grå joggebukse og T-skjorte ankom en tydelig preget 17-åring i går rettssal 1 i Jæren tingrett.

Med blikket festet i taket, ventet han på dommeren som skulle avgjøre om han ville bli varetektsfengslet i to uker.

image: Gåtene politiet må løse

Da var det gått nærmere ett døgn siden han selv møtte opp hos politiet og meldte seg som vitne, etter at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet død klokka 03.09 natt til mandag.

Kort tid etter ble statusen hans endret til drapssiktet.

Mens 17-åringen i går ventet på rettens avgjørelse, jobbet politiet og krimteknikerne for fullt i nabolaget hvor han bor. Et større område ble sperret av.

Omtrent samtidig fjernet politiet sperringene som i halvannet døgn har omkranset stedet hvor 13-åringen ble funnet. Den vanligvis så fredfulle stien er igjen åpnet. Både barn og voksne besøkte i går stedet for å legge ned blomster.

Spørsmålene er mange etter at ett av bygdas barn har mistet livet.

Undersøkte bolig

Den siktede 17-åringen er tidligere kjent for politiet, men ikke for voldssaker. Avstanden fra hans hjem til stedet hvor den døde jenta ble funnet er bare noen hundre meter. Inne i en av boligene i det avsperrede området var både krimteknikere og politi tirsdag på plass.

- Den pågrepne møtte opp hos politiet i går ettermiddag. Han fikk status som siktet i saken omkring klokka 20.00, sier politiadvokat Marte Benedicte Engesli Lysaker.

Den siktede har allerede innrømmet at han var på stedet hvor 13-åringen ble funnet død. Han erkjenner ikke straffskyld. Etterforskningen fortsetter for fullt.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt, sier 17-åringens forsvarer, advokat Tor Inge Borgersen, til Dagbladet.

Tingretten valgte å varetektsfengsle 17-åringen i to uker med brev og besøkskontroll.

Politiet er svært sparsommelige med detaljene i etterforskningen. De ønsker ikke å svare på hvilke spor som gjør at de knytter 17-åringen til drap utover at han har forklart at han har vært på funnstedet.

VARHAUG: Harald Øglænd er bistandsadvokat for Sunniva Ødegård (13) sin familie etter at hun ble funnet drept natt til mandag. Reporter: Karen Setten / Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Et puslespill

Forfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst sier til Dagbladet at politiets etterforskning i saken nå går i to spor; det tekniske og det taktiske.

ETTERFORSKER: Forfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst sier til Dagbladet at politiets etterforskning i saken nå går i to spor; det tekniske og det taktiske.

 Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Forfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst sier til Dagbladet at politiets etterforskning i saken nå går i to spor; det tekniske og det taktiske. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han sier funn som DNA fra gjerningsmannen og situasjonsspor som kan si noe om hvordan det er avsatt, er noe av det som man jobber mest intensivt med i innledningsfasen.

- Det hele er et puslespill. Man undersøker videoovervåkning, elektroniske spor, vitner og DNA for å nevne noe. Målet er det samme: Å kunne knytte en person til et sted, sier Horst.

Det at politiet i går friga funnstedet, halvannet døgn etter at Ødegård ble funnet, synes den tidligere etterforskningslederen at er uvanlig tidlig. Han mener det kan bety at politiet allerede har gjort konkrete og gode funn på kort tid.

- De første timene er svært viktige. Tida forringer spor på funnstedet, og samtidig er det avgjørende å sikre vitnebeskrivelser før folk glemmer eller påvirkes indirekte av ting de hører og leser. Men etterforskningen videre handler også om å holde andre muligheter åpne, selv om en person nå er siktet, understreker Horst, og legger til at etterforskningen på ingen måte er over.

- Det er gjerne etter varetektsfengslingen at det møysommelige og krevende arbeidet starter. Det skal gjennomføres avhør og kartlegging av siktedes bevegelser og sikres andre spor enn de åpenbare. Hvor lang tid etterforskningen vil vare, er umulig å si.

Fravær av spor

Per Angel, tidligere leder av Åstedsgruppa og ID-gruppa hos Kripos, understreker også viktigheten av de første timene av etterforskningen

- Alle spor på stedet kan si noe om hvem som har vært der og hva som har skjedd. Om stedet der hun ble funnet er stedet hun døde på, kan spor der si noe om hva som skjedde før, under og etter at hun døde, sier Angel.

Dette er en formidabel kartleggingsjobb, ifølge ham.

KRIPOS-SJEF: Per Angel, har tidligere ledet både Åstedsgruppa og ID-gruppa i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
KRIPOS-SJEF: Per Angel, har tidligere ledet både Åstedsgruppa og ID-gruppa i Kripos. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer

- Det er viktig å sikre tradisjonelle krimtekniske spor, som avtrykk fra fottøy og bildekk. Videre må man se etter situasjonsspor som kan være slepespor som kan si noe om jenta har blitt flyttet eller slept til stedet.

- Fravær av spor kan også være viktige spor, tilføyer han.

- Man må sikre biologiske spor, som for eksempel spytt, snus, sneiper, hår, bruskorker – gjenstander som kan ha blitt kastet eller mistet, sier Angel, som legger til at det er viktig å sikre spor på kroppen til avdøde.

Vitner

Å snakke med vitner og kartlegge bevegelser i området er også svært viktig i den første fasen, blant annet for at vitner ikke skal bli påvirket av andres forklaringer. Elektroniske spor er også essensielle å hente inn, forteller Angel.

- De kan si noe om bevegelsene til avdøde – og også til siktede og andre i området. Elektroniske spor kan dessuten bidra til å kartlegge om funnsted kan være åsted, sier Angel.

Å få en kriminalsøkshund til å gjennomgå området der den døde ble funnet kan være nyttig av flere grunner, ifølge Angel.

- Hunden er primært trent til å lukte blod og sæd, men vil også reagere på andre gjenstander som skiller seg ut i omgivelsene, sier Angel.

Fungerende ordfører Mons Skrettingland går på stien som skulle føre Sunniva (13) trygt hjem. Video: Nicolai Eriksen og Lars Eivind Bones Vis mer