Gatepredikant skyldig i kidnapping og voldtekt

Elizabeth Smart vitnet om overgrepene i retten.

VITNET: Elizabeth Smart utenfor rettssalen der juryen i dag kom fram til at Brian David Mitchell var skyldig i overgrepene mot henne da hun var 14 år. Foto: AP
VITNET: Elizabeth Smart utenfor rettssalen der juryen i dag kom fram til at Brian David Mitchell var skyldig i overgrepene mot henne da hun var 14 år. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hjemløs gatepredikant i den amerikanske delstaten Utah er funnet skyldig i å ha kidnappet ei 14 år gammel jente og for å ha voldtatt henne gang på gang i løpet av de ni neste månedene.

Det er snart åtte år siden saken ble kjent over hele verden. Da ble Elizabeth Smart gjenforent med sin familie etter at hun ble observert sammen med kidnapperen og hans kone i Salt Lake City, 15 kilometer fra hjemstedet sitt.

Jenta var da utstyrt med en svart parykk og sjal.

Saken har blitt forsinket i årevis fordi en domstol mente at den selverklærte profeten Brian David Mitchell ikke var i stand til å møte for retten.

Sang for retten Men selv om Mitchell har brukt mesteparten av rettssaken til å synge, og forsvarerne hans har forsøkt å overbevise juryen om at han er mentalt syk, besluttet juryen fredag at han var fullt ut tilregnelig da han forbrøt seg mot 14-åringen.

Sammen med sin kone tok Mitchell seg inn på jentas soverom i juni 2002 og tok henne med seg. Han kjente til familien fordi Smarts foreldre hadde brukt ham til å utføre håndverksarbeid. I fjor sa Mitchells tidligere kone seg skyldig i kidnapping.

Vitnet om overgrep Elizabeth Smart er i dag 23 år og var til stede under rettssaken, både som vitne og tilhører. Hun smilte da Mitchell ble kjent skyldig. Under rettssaken har hun fortalt hvordan Mitchell tok henne med seg til et avsidesliggende sted i fjellene der paret hadde slått leir.

Han voldtok henne nesten daglig, og tvang henne til å drikke alkohol og ta narkotika for å minske motstanden hennes. Han truet også med å drepe henne og familien hennes hvis noen forsøkte å redde henne.

Mitchell risikerer nå livsvarig fengsel, men straffeutmålingen blir først kunngjort 25. mai.

Elizabeth Smart får mye ros av aktoratet for at hun var villig til å stille som vitne i saken. Det var helt avgjørende for å få kidnapperen hennes dømt.

(NTB)

SKYLDIG: Brian David Mitchell, selverklært profet og gatepredikant, er funnet skyldig i bortføringen av Elizabeth Smart. Foto: AP
SKYLDIG: Brian David Mitchell, selverklært profet og gatepredikant, er funnet skyldig i bortføringen av Elizabeth Smart. Foto: AP Vis mer