Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gater, bruer og fjell i Hitlers navn er fortsatt søkbare på Google

Vonde minner på Google Maps.

HITLER-KRAV: Alle tyske byer måtte i 1933 kalle opp hovedgata si etter Adolf Hitler. Mange ga også store plasser diktatorens navn. Foto: Asbjørn Svarstad
HITLER-KRAV: Alle tyske byer måtte i 1933 kalle opp hovedgata si etter Adolf Hitler. Mange ga også store plasser diktatorens navn. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det slo høye bølger på nettet, da brukere av Googles kart sist torsdag oppdaget at det midt i Berlin ligger en Adolf Hitlers plass.

En talsperson beklaget det hele, ifølge The Guardian, og skyldte på rutinesvikt. 

Fra påfølgende dag skulle ikke lenger nazidiktatorens navn dukke opp ved søk i Google Maps etter Theodor Heuss plass.

Brunt stadion Et hurtig kartsøk viser imidlertid at mange geografiske referanser til Adolf Hitler fremdeles henger fast i systemet. 

Den som søker etter Adolf Hitler Berg, havner rett i Wackersberg ved Bad Tölz, der kommuneforvaltningen siden 2007 har forsøkt å få fjernet det pinlige minnet om brune tider - den gangen det sto et lysende hakekors på den 1205 meter høye fjelltoppen. 

At Mercedes-Benz Stadion dukker opp under søk i München, har også sin forklaring - og det er med sikkerhet ikke en historie som Mercedes-ledelsen er begeistret over å bli minnet på. 

Gaichtpasset gjennom østerrikske fjellområder ble også fratatt Adolf Hitlers navn i 1945, men like fullt popper det fortsatt opp på Google.

Adolf Hitler Kanal At Gliwici-kanalen fortsatt rulleføres som Adolf Hitler Kanal, vil neppe bli oppfattet humoristisk fra polsk side.

Et søk på nazistenes mann nummer to i maktstrukturen - luftvåpenministeren Hermann Göring - sender ikke brukeren til Ebertstrasse ved Brandenburger Tor i Berlin, men derimot til dagens tyske finansdepartement på hjørnet av Leipziger Strasse og Willhelmsstrasse.  Gørings hovedkvarter lå i nettopp dette bygget. 

Et tysk initiativ i 1942 for å få Einsteinfjellet på Svalbard døpt om til Hermann Göring-fjellet, ble avvist av Norges Geografiske Oppmålinger. 

Men gjett hvor du lander, hvis du i dag skriver inn «Hermann Göring Berg» i søkefeltet?

Hundrevis av hovedgater I juli 1933 ble det sendt ut ordre til alle kommuner i Nazi-Tyskland om å kalle opp hovedgatene sine etter Adolf Hitler.

Lista over søknader om å få gi «der Führers» navn til fjelltopper, øyer, byer og landdistrikter ble etter hvert så lang at opplegget måtte stoppes. Først etter at krigen var vunnet, skulle det bli avgjort hvor Hitlers navn kunne brukes. 

I 1945 krevde de allierte en hurtig avskaffelse av nazinavnene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!