Gates fortsatt rikest

Verdens rikeste blir stadig rikere, men bare fire nordmenn har fått plass på tidsskriftet Forbes\' årlige liste over dollarmilliardærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsoft-grunnleggeren Bill Gates troner ikke uventet på toppen av lista, slik han har gjort de seneste elleve årene.

Gates er nå god for drøyt 285 milliarder kroner, anslår Forbes, men pustes i nakken av konkurrenter.

Nærmest kommer den amerikanske investoren Warren Buffet, som nå er god for nærmere 270 milliarder kroner.

Aller raskest vokser imidlertid formuen til den indiskfødte britiske finansfyrsten Lakshmi Mittal, som rykket opp fra 62. til 3. plass det siste året. Mittal har slått seg opp på stålproduksjon, og er nå god for drøyt 153 milliarder kroner.

Fire nordmenn

691 personer har fått plass på Forbes liste over dollar-milliardærer i år, blant dem fire nordmenn.

Skipsreder John Fredriksen havner på 293. plass med en formue som Forbes anslår til drøyt 11,6 milliarder kroner.

Det norske tidsskriftet Kapital anslo til sammenligning Fredriksens formue til nærmere 23 milliarder kroner i fjor høst, mens andre mener den er enda større.

Skipsreder Arne Wilhelmsen og tidligere Rimi-eier Stein Erik Hagen deler 310. plassen på Forbes-listen, hver med 11 milliarder kroner i formue. Det tilsvarer omtrent hva Kapital anslo at de to var gode for i fjor høst.

Eiendomskongen Olav Thon er den siste nordmannen som har fått plass på Forbes-listen, med drøyt 6,1 milliarder kroner i formue. Det gir 81-åringen en 552. plass av de 691 dollar-milliardærene.

Formuene øker

Tilsammen er verdens dollarmilliardærer nå gode for nærmere 13.500 milliarder kroner, drøyt 1.800 milliarder mer enn for et år siden.

Blant dem som kunne notere se for et særdeles godt år, var den svenske IKEA-grunnleggeren Ingvar Kamprad som klatret fra 13. til 6. plass på lista over verdens rikeste.

Kamprad er nå god for drøyt 113 milliarder kroner. Seks andre svensker gjør det også godt, blant dem eieren av butikk-kjeden Hennes & Mauritz, Stefan Persson, som med sine nærmere 69 milliarder kroner er verdens 29. rikeste.

Aldrende menn sitter fortsatt på de største pengesekkene, viser årets Forbes-liste. Dollarmilliardærenes gjennomsnittsalder er 64 år og bare 68 av de 691 er kvinner.

(NTB)

DOLLARGLIS: Han har grunn til å smile, Bill Gates. I alle fall hvis penger gir lykke.