Gates tapte i retten og på børsen

Det var en helsvart dag for Microsoft-sjefen Bill Gates i går. Først stupte selskapets aksjer på Nasdaq-børsen og gjorde Gates 97,5 milliarder fattigere: En time etter stengetid kom så en knusende dom over Microsoft for å ha brutt lovene mot monopoler. I dag frykter børsene verden over et nytt IT-ras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasdaq-indeksen, som domineres av teknologiske selskaper, opplevde sitt største fall i poeng noen gang, ned 350,04 poeng eller 7,65 prosent. En drøy time etter stengetid på børsen kom den strenge dommen mot Microsoft, omtrent like hard som ventet.

Microsoft er et lokomotiv på Nasdaq. I går falt aksjekursen med 16< dollar fra 106< til 90 dollar. Det er et fall på over 15 prosent. Bill Gates aleine fikk et tap på papiret på 11,5 milliarder dollar, ifølge CNN, eller 97,5 milliarder kroner.

Oljefondet

Det norske oljefondet har kjøpt aksjer i Microsoft til en pris av 1,274 milliarder kroner. Det er en av fondets største plasseringer.

Markedsverdien av Microsoft falt i går med et helt norsk statsbudsjett, mer enn 640 milliarder kroner.

Klokka 23 norsk tid forkynte dommer Thomas Penfield Jackson rettens kjennelse i søksmålet mot Microsoft. Dommeren gir føderale myndigheter og de delstatene som var med på søksmålet, rett på 23 av 26 punkter. Politiske og økonomiske iakttakere kaller det akkurat så ille som Microsoft kunne frykte. Selskapet «opprettholdt monopolmakt ved hjelp av konkurransehindrende tiltak».

Videre forsøkte det å monopolisere markedet for nettlesere. Det brøt også loven ved å «ulovlig knytte sin nettleser til sitt operativsystem», noe som åpner for at Microsoft kan saksøkes under delstatenes konkurranselover. Dette dreier seg om operativsystemet Windows, hvor nettleseren Explorer inngår.

Vi er svært tilfreds med domstolens kjennelse, uttalte justisminister Janet Reno i går.

- Kjennelsen vil tjene forbrukerne og stimulere til konkurranse og nyvinninger i den høyteknologiske industrien, sa hennes nærmeste underordnede, Joel I. Klein.

Splittes?

Spørsmålet er nå om dommeren vil kreve Microsoft oppsplittet eller hvilke andre tiltak som vil komme. Men enkelte iakttakere og analytikere tror ikke det vil være nyttig. Da kan man få et dominerende Windows-selskap for operativsystemer og et dominerende nettleser-selskap med Explorer. Oppsplitting eller ikke avgjøres seinere, etter nye runder i retten. Og uansett kommer det til å gå år og dag for alle anker som ventelig kommer, er ferdigbehandlet.

I dag er spørsmålet om aksjebørsene verden over vil oppleve nok en svart dag for teknologiske aksjer.

einar.hagvaag@dagbladet.no