Gateslag da Bush kom til Berlin

BERLIN (Dagbladet): «Du bist kein Berliner!» var parolen fra rasende gatedemonstranter da president George W. Bush kom til Tyskland i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens president Bush satt på luksusrestaurant med forbundskansler Schröder, haglet

stein og flasker fra demonstranter som forsøkte å ta seg gjennom politibarrikadene noen hundre meter unna.

Tidligere på kvelden ble det arrangert en antikrigshappeningen med 20000 deltakere. Idyllen varte inntil Bush og kona var på plass i sin skuddsikre suite til 7000 euro (52500 kroner) på Hotel Adlon.

Brente flagg

Dermed startet spetakkelet. Amerikanske flagg ble brent, mens lederne for paraplyorganisasjonen Fredens akse desperat appellerte om å unngå voldsbruk.

Flere ble skadd i flaskeskuren.

Tidligere på dagen hadde demonstrasjonene artet seg som en forsmak på det årlige teknopartyet, Love Parade. Overalt var det fredsaktivister med trommer, fargerike kostymer og paroler.

Inntil Bush har reist videre til Moskva i ettermiddag, minner de hermetiske sperringene om Erich Honeckers DDR.

Høy beredskap

Under bakken er hver centimeter med vann- og kloakkledninger undersøkt. Dykkere har lett etter bomber i elva Spree. Restauranter, butikker og en togstasjon i nærheten av Brandenburger Tor er stengt. Sykler ble fjernet på grunn av mistanken om at plastsprengstoff kunne være gjemt i rammene.

De over 10000 som deltar i den største politioperasjonen i Berlin siden 1945, er Europas mest erfarne i å hanskes med demonstranter.

Før Schröder gikk løs på kreps og asparges sammen med Bush, understreket han fellesskapet i kampen mot internasjonal terrorisme. Men han ville ikke si om han vil gi Bush beskjed om at tyskerne motsetter seg en militær aksjon mot Irak.