Gateslag før presidentvalget i Indonesia

Onsdag avgjør Indonesias nasjonalforsamling hvem som blir landets neste president. I gatene krever rasende studenter at det skal bli opposisjonslederen Megawati Sukarnoputri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i hovedstaden Jakarta er spent, og 40000 politisoldater er i alarmberedskap. I går var det demonstrasjoner mot den sittende presidenten B.J. Habibie, for tredje dag på rad. Fredag ble minst 170 demonstranter og 25 politifolk skadd i harde sammenstøt. Studentene i gatene krever en ting: En endelig sluttstrek for Suharto-regimets styre over Indonesia. Suharto selv, som styrte Indonesia i 32 år, ble tvunget til å gå av i mai 1998. Nå er det hans partifelle og arving, B.J. Habibie, studentene krever fjernet.

Som ny president vil studentene ha Megawati Sukarnoputri, datteren av Indonesias første diktator etter frigjøringen i 1945, Sukarno.

Megawati og partiet Indonesias demokratiske parti sto i spissen for opposisjonen som vant sommerens valg til ny nasjonalforsamling.

Spenningen knytter seg til om de 700 parlamentarikerne vil ta hensyn til de opptil 10 000 demonstrantene i gatene og sørge for et regimeskifte i Indonesia.