Gateslag med toaletter, brostein og flammekaster

Nye okkupasjoner og gatekamper i vente. Københavns ordfører avbryter skiferien i Norge. Demonstranter hadde flammekaster på taket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet.no): I sju-tiden torsdag ryddet danske myndigheter Ungdomshuset i København for okkupanter ved hjelp av helikopter og antiterrorstyrker.

206 anholdt

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og flere steder i København har det vært voldsomme gateslag mellom politi og aksjonister. 

Så langt er 206 mennesker anholdt, ifølge politiets hjemmesider. 17 av de anholdte er utlendinger, og en har norsk statsborgerskap.

I natt var 35 varetekts- fengslet og siktet for vold mot politiet og forstyrrelse av den offentlige ro og orden.

Med så mange aksjonister under politiets kontroll har myndighetene tatt første stikk i slaget om Ungdomshuset.

Ingenting tyder så langt på at en re-okkupasjon av Jagtvei 69 vil lykkes. Eieren av bygget, den kristne sekten Faderhuset, ønsker at det rives.

Det er ventet nye aksjoner i dag.


- Jointer og allsang

Etter en liten pause i går kveld, blusset kampene opp igjen ved midnatt da en gammel skole i Blågårdsgade ble okkupert av rundt 100 personer, melder Politiken.

Gateslag med toaletter, brostein og flammekaster

Politiet lykkes ifølge øyenvitner i å spre aksjonister foran bygningen, der også ti ble arresterte. På innsiden av skolen var rundt 100 aksjonister samlet. Etter at politiet tok oppstilling utenfor, oppga okkupantene skolen.

- Omkring 100 gikk inn der, satte seg ned på gulvet, røkte et par jointer og sang et par sanger. De forlot bygningen igjen da politiet kom, sier en at okkupantene som selv var i byggningen til Politiken.

Ungdomshusets pressegruppe hevder at de ikke visste hvem som sto bak denne okkupasjonen.

- Vi vet ikke hvem som står bak, sier talskvinne Anja fra pressegruppen.


Luften tett av tåregass i sentrum

Dagbladet.nos reportere i området melder om mye tåregass og store gatebål i natt. I hele natt har tåregass blitt avfyrt mot demonstranene av politiet og den har forårsaket oppkast hos aksjonister og forbipasserende.

Også utenfor den gamle Fristaden Christiania gikk det i natt voldsomt for seg. Da natteroen senket seg på Nørrebro ble biler i Christianhavn påtent og politiet sendte tåregass innover murene for å ramme demonstranter, melder Ekstra Bladet.

Brannene varte til ut langt ut på morgenkvisten.

Store menger våpen

Det ble funnet store mengder våpen under og etter politiaksjonene mot Ungdomshuset. Dette skal også ha bidratt til de mange varetektsfengslingene.

Det ble blant annet funnet kraftige eksplosiver, molotovcocktails, spretterter, jernstenger, brannbomber og brosten i huset.


På taket hadde aksjonistene plassert en  flammekaster, flere toaletter og enda mer brosten.


Minst fire demonstranter ble alvorlig skadet under gatekampene. En person har fått sprengt fingrene av, en tysk 20-åring ble skadet da politiet stormet Ungdomshuset, en kvinne er truffet av brostein, mens en fjerde mann ble kjørt ned av politiet.

- Dette er en politisak

Borgermester i København, Ritt Bjerregaard, returnerte fra skiferie i Norge i går etter at voldlighetene brøt løs.

Hun mener det ikke finnes noen politisk løsning på saken.

- Jeg synes at politet har gjort et godt arbeid, sier Bjerregaard og understreker at dette nå er en sak det er opp til politiet å løse.

BLODIG: En demonsrant med kutt i panna er lagt i jern under gårsdagens demonstrasjoner.
RETURNERTE FRA NORGE: Overborgemester Ritt Bjerregaard måtte avbryte skiferien for å reise hjem til København da opptøyene startet.