Gateslag mot Bush

Opp mot en million demonstranter er ventet til New York kvelden før republikanerne åpner sitt landsmøte. Arrangørene er rasende over at de er henvist til en øde motorvei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):

Politiets begrunnelse er terrortrusselen.

-  Latterliggjøring av ytringsfriheten, sier lederen for United for Peace and Justice, Leslie Cagan, til Dagbladet. Hun sier at den store paraplyorganisasjonen hun representerer, uansett vil samles søndag 29. august i Central Park og gå forbi Madison Square Garden, hvor George W. Bushs parti åpner sitt landsmøte dagen etter.

Cagan forteller om akkumulert raseri blant folk.

Adlyder ikke

-  Det vil komme til uttrykk når republikanerne møtes her i New York. Sinnet kommer til å forsterkes av at vi skal tvinges til å demonstrere på en øde motorvei på Manhattans vestside, sier Cagan.

På en pressekonferanse i New York i går forsikret representanter for de 800 gruppene i United for Peace and Justice at de ikke vil la seg dirigere til West Side Highway, i augustheten og med paraplyforbud. Sistnevnte av hensyn til terrortrusselen. Fare for terror er også grunnen til at anti-Bush-toget ikke får passere den store kongresshallen. For Central Parks vedkommende er det hensynet til gresset i Long Meadows som er årsak til forbudet.

Uoversiktlig

Det er ennå et par uker til landsmøtet, men frontene mellom politi og demonstranter synes helt fastlåst. Et av New York-politiets verste scenarier er nettopp at demonstrasjonene utvikler seg til et stort, uoversiktlig gateslag i nærheten av møtesalen. Politiet holder sikkerhetsplanene for landsmøtet tett til brystet og vil ikke snakke med pressen om dem. Men det er allerede nå et solid oppbud av barrikader og politi med automatvåpen rundt Madison Square Garden. Seinere vil gatene rundt bli stengt, og kontrollen med jernbanestasjonen under bygningen forsterket ytterligere.

MOT BUSH: Det er ventet at nærmere en million demonstranter vil samle seg i New York når republikanerne holder sitt landsmøte 29. august. Dette bildet er fra en anti-Bush-demontrasjon i USA tidligere i sommer.