Gateslag og bomber i Irak krever minst 89 liv

Bare seks dager før makten overføres til irakerne ble 89 mennesker drept og 320 såret da opprørere gjennomførte samordnede angrep og bombeattentater i minst fire byer nord og vest for Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Angrepene begynte i byen Baquba ved soloppgang torsdag og spredte seg som ild i tørt gress gjennom hele det sunnimuslimske beltet nord og vest for hovedstaden.

Noen timer senere lå 85 mennesker døde i byene Baquba, Falluja, Mosul og Ramadi. I tillegg ble tre amerikanske soldater og en privat sikkerhetsvakt skutt og drept i Mosul.

Kampene er en alvorlig trussel mot stabiliteten som den USA-ledete okkupasjonsmakten har forsøkt å skape før maktovertakelsen 30. juni.

Bilbomber

De blodigste angrepene skjedde i Mosul i nord hvor minst 44 mennesker ble drept og 216 såret av en rekke bilbomber, ifølge helsepersonell. Om ettermiddagen arbeidet politiet fortsatt med å samle inn lik fra gatene etter at minst sju kraftige bomber eksploderte foran politistasjoner i byen.

Lokalt TV ba alle holde seg hjemme, mens politiet satte opp veisperringer på de viktigste veiene og innførte portforbud etter mørkets frambrudd.

Etter eksplosjonene utkjempet opprørere harde gatekamper med amerikanske okkupasjonssoldater og irakiske politifolk.

Svartkledde

I Baquba, 60 kilometer nordvest for Bagdad, gikk svartkledde menn til angrep på en politistasjon og en amerikansk patrulje før daggry. Minst 20 irakere og to amerikanske soldater ble drept i harde gatekamper. Om lag 45 ble såret. Halvparten av de drepte irakerne var politimenn, ifølge amerikansk militære og sykehuskilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.