Gateslag og bomber i Irak krever minst 89 liv

Bare seks dager før makten overføres til irakerne ble 89 mennesker drept og 320 såret da opprørere gjennomførte samordnede angrep og bombeattentater i minst fire byer nord og vest for Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene begynte i byen Baquba ved soloppgang torsdag og spredte seg som ild i tørt gress gjennom hele det sunnimuslimske beltet nord og vest for hovedstaden.

Noen timer senere lå 85 mennesker døde i byene Baquba, Falluja, Mosul og Ramadi. I tillegg ble tre amerikanske soldater og en privat sikkerhetsvakt skutt og drept i Mosul.

Kampene er en alvorlig trussel mot stabiliteten som den USA-ledete okkupasjonsmakten har forsøkt å skape før maktovertakelsen 30. juni.

Bilbomber

De blodigste angrepene skjedde i Mosul i nord hvor minst 44 mennesker ble drept og 216 såret av en rekke bilbomber, ifølge helsepersonell. Om ettermiddagen arbeidet politiet fortsatt med å samle inn lik fra gatene etter at minst sju kraftige bomber eksploderte foran politistasjoner i byen.

Lokalt TV ba alle holde seg hjemme, mens politiet satte opp veisperringer på de viktigste veiene og innførte portforbud etter mørkets frambrudd.

Etter eksplosjonene utkjempet opprørere harde gatekamper med amerikanske okkupasjonssoldater og irakiske politifolk.

Svartkledde

I Baquba, 60 kilometer nordvest for Bagdad, gikk svartkledde menn til angrep på en politistasjon og en amerikansk patrulje før daggry. Minst 20 irakere og to amerikanske soldater ble drept i harde gatekamper. Om lag 45 ble såret. Halvparten av de drepte irakerne var politimenn, ifølge amerikansk militære og sykehuskilder.

Styrker som er lojale mot den jordanske islamisten Abu Mussab al-Zarqawi påtok seg ansvaret for angrepet:

- Dagene er kommet for angrep mot okkupasjonsstyrkene og de som samarbeider med dem, het det på løpesedler som bar Zarqawis logo, og som ble delt ut av angriperne. - Alle som nekter å følge disse ordrene, kommer til å bli rammet av død, og hjemmene deres vil bli ødelagt, lød den truende beskjeden.

Slapp bomber

Flere timers kamper mellom amerikanske marineinfanterister og opprørere tok midlertidig slutt da USA slapp to store bomber over opprørernes stillinger. Et amerikansk helikopter ble skutt ned, men mannskapet slapp unna uten skader.

TV-kanalen Al-Jazeera viste bilder av hettekledde menn med tunge våpen i sentrum av byen, mens lik lå strødd i bakgrunnen.

I Falluja strømmet hundrevis av mennesker i biler og busser ut av byen mens amerikanske soldater forsøkte å slå ned de irakiske opprørerne. Innbyggerne frykter en gjentakelse av de harde kampene i april som krevde flere hundre menneskeliv.

På veien til Bagdad satte amerikanske styrker opp kontrollposter og sjekket hver eneste bil.

Sammenstøt i byene Falluja og Ramadi skal ha kostet minst ni mennesker livet. Volden rammet også Bagdad hvor minst fire medlemmer av Iraks nasjonalgarde ble drept og to sivile såret da en bilbombe gikk i lufta.

Samordnet

Angrepsbølgen, som åpenbart var godt koordinert, kom bare seks dager før Iraks overgangsregjering formelt skal ta over makten. Både irakiske opprørere og utenlandske militante har lovet å sabotere uavhengighetsprosessen. Angrepene er den alvorligste utfordringen for okkupasjonsstyrkene siden opprørsbølgen i både sunni- og sjiamuslimske områder i april.

Onsdag spådde den amerikanske kommandanten i Nord-Irak, general Carter Ham, at opprørerne planlegger et spektakulært angrep rundt 30. juni, når maktoverføringen etter planen skal skje.

Flere byer

I Ramadi skjøt opprørerne granater mot to politistasjoner og huset til en sjef for sikkerhetsstyrkene, med minst tre drepte som resultat. I kampene som fulgte med amerikanske soldater ble enda en iraker drept.

En politimann skjøt og drepte senere en mann som forsøkte å sette fra seg en koffert full av sprengstoff foran en politistasjon. Kofferten gikk i lufta med et voldsomt smell.

I Falluja endte flere timers kamper mellom amerikanske marineinfanterister og opprørere da USA slapp to store bomber over opprørernes stillinger. Et amerikansk helikopter ble skutt ned, men mannskapet slapp unna uten skader. Senere ble en våpenhvile kunngjort fra moskeenes høyttalere.

Den amerikanske generalen Mark Kimmitt sa at kampene hadde stilnet ved middagstider, og at okkupasjonsstyrkene stort sett hadde kontroll over situasjonen, unntatt i Baquba.

(NTB-Reuters-AFP)

TIL SYKEHUS: Irakiske politimenn følger en skadet kollega til sykehuset i Baquba i dag tidlig.