Gateslag på Karl Johan

Venstreradikale og Blitzere laget opptøyer i Oslo sentrum i flere timer i går kveld. Politet brukte køller, skjold, hester og tåregass da de stoppet de verste gateslagene i Oslo på flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somle-Bill sjarmerte Norge

I halvannen time fra klokken 19 var det gateslag mellom politi og demonstranter i store deler av Oslo sentrum.

Aslak tatt

73 demonstranter er pågrepet av politiet, deriblant RV-lederen Aslak Sira Myhre. Han ble plukket ut av politispanere og arrestert under tumultene.

- Dette er det verste jeg har opplevd, skrek Myhre mens han lå i asfalten.

I natt var store politistyrker, utstyrt med køller og skjold, i alarmberedskap i tilfelle de voldsomme demonstrasjonene skulle blusse opp igjen.

Startet fredelig

Det hele startet med en fredelig demonstrasjon på Jernbanetorget klokken 18 i går ettermiddag. Drøyt 300 personer demonstrerte mot Bill Clintons utenrikspolitikk. Blant parolene var «Nei til USA som verdens politi».

Flere av demonstrantene hadde iført seg Bill Clinton-masker, svart kappe og ljå, for å antyde at Clinton er «mannen med ljåen».

Politiet hadde fem politibiler og ti politihester på plass for å holde øye med demonstrasjonen. I tillegg hadde politiet et sekstitalls politifolk med køller og skjold i beredskap i området.

Like over klokka 19 satte demonstrantene kursen mot Oslo Plaza. Det var politiet forberedt på. Ved Galleri Oslo ble de stanset av et 30-talls politifolk med køller og skjold. Her oppsto de første sammenstøtene med politiet, men disse var beskjedne i forhold til det som skulle komme seinere.

Demonstrantene ga opp forsøket på å nå Oslo Plaza. I stedet satte de kursen mot Grand Hotel på Karl Johans gate.

VIP-gjestene som bor på Grand hotell var på vei til middag på Slottet da demonstrantene prøvde å trenge seg ned til det strengt bevoktede hotellet. Samtidig med at palestinernes president Yassir Arafat og den russiske statsminister Vladimir Putin skulle gå ut i bilene, hadde demonstrantene kommet seg ned til de franske gjerdene som utgjør sperringene utenfor hotellet.

De hylende og skrikende demonstrantene skremte vannet av de utenlandske sikkerhetsvaktene, som stresset ba norsk politi presse demonstrantene tilbake.

Politiet spredte mannskapene sine på flere sidegater som leder ned til Grand, og brukte tåregass for å spre massene.

Dette resulterte i en katt og mus-lek mellom demonstranter og politi.

De venstreradikale forsøkte å trenge gjennom sperringer i flere tverrgater, blant annet i Lille Grensen og Akersgata. De angrep politiet med stokker, men ble hele tida slått tilbake av politistyrkene. Politihestene ble holdt i beredskap, men ikke brukt aktivt.

Demonstrantene skiftet hele tida taktikk og tempo, og forsøkte å forflytte seg så fort at de skulle komme foran politistyrkene. Blant annet tok de seg ned langs Stortinget, men også der ble de stanset. Da stormet de opp Stortingsgata, og fortsatte helt opp til vestsiden av Nationalteateret.

Der skjedde det virkelige slaget mellom politiet og demonstranter. Det ble kastet steiner og stokker mot politiet, som svarte med å bruke køller og tåregass.

Politihestene ble også brukt aktivt for å drive demonstrantene tilbake. Dessuten hadde politiet en rekke hundepatruljer i beredskap dersom demonstrantene skulle forsøke å komme seg videre opp Karl Johans gate, mot Slottet.

Overmakt

Men etter å ha pågrepet flere av de mest aktive demonstrantene, klarte politiet å drive folkemassen nedover mot Universitetet.

Der roet demonstrantene seg noen minutter. Politiet anmodet dem om å trekke seg tilbake. Talsmenn for demonstrantene sa da at de hadde oppnådd det de ønsket, men at de ville fullføre demonstrasjonen ved å gå til Jernbanetorget. Politiet fulgte menneskemengden på tett hold hele veien nedover.

På vei tilbake oppsto det nye kraftige sammenstøt. Ved Grensen kastet demonstranter steiner mot en politibil fra Drammen politidistrikt. Frontruten ble knust, men ingen politifolk ble skadet.

Kastet stein

Med politiet på hjul fortsatte ferden inn Torggata mot Youngstorget. Det pågår byggearbeider i Torggata, og politiet ble på et tidspunkt pepret med brostein og plankebiter.

Da slo politistyrkene for første gang knallhardt til. De mest aktive ble pågrepet, og på et tidspunkt lå det mer enn ti personer i bakken i Torggata.

Politiets maktdemonstrasjon fikk demonstrantene til å splitte seg i to, og i løpet av minutter var gatekampene i praksis over. Politiets spanere fulgte demonstrantene videre, og i 21-tida i går kveld pågrep politiet et 30-talls av demonstrantene i Fredensborgveien.

Politiet jobbet i natt med å identifisere hvem av demonstrantene som gjorde hva. Politiet filmet demonstrasjonen.

KNEBLET: Politiet brukte rå makt da de sroppet demonstrantene.