Gateslaget

Fredsdemonstrasjonen på Karl Johans gate utartet til et regelrett gateslag mellom demonstranter og politi i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort politioppbud, utstyrt med køller og hunder, måtte til for å stagge de steinkastende demonstrantene. 19 personer ble innbrakt av politiet.

- Det er ei lita gruppe halvkriminelle, som er ute etter å slåss med politiet. De gjør fredskampen en bjørnetjeneste. De som står bak dette, er pøbler som står oss like fjernt som de amerikanske krigsherrene, sier fredsaktivist Petter Nome til Dagbladet. Han var en av lederskikkelsene bak den fredelige demonstrasjonen.

Angrep ambassaden

Fem demonstranter ble behandlet for politihundbitt og sårskader og en politimann ble sendt til legevakta etter å ha blitt truffet av en stein kastet av en demonstrant. Ingen skal være alvorlig skadd.

Demonstrasjonen, som begynte fredelig med tusenvis av mennesker, utartet da demonstrantenes harde kjerne begynte å kaste stein mot den amerikanske ambassaden.

Politiet drev folkemengden tilbake ned Drammensveien, og om lag 200 demonstranter ble omringet rundt Nationaltheatret stasjon. De mest aktive demonstrantene kastet stein og asfaltbiter mot de skjold- og hjelmkledde politifolkene.

Utenfor universitetet på Karl Johan angrep politifolkene med politihunder og hester, og flere demonstranter ble revet i bakken og bitt av hundene. Politifolkene brukte tåregass for å spre demonstrantene.

- Stjal vester

Etter at de mest aktive demonstrantene ble fjernet av politiet, trakk politiet seg tilbake fra folkemengden, som spredde seg ved 17.45-tida.

Flere av de mest voldelige demonstrantene skal ha tilegnet seg gule vester som var tiltenkt vaktene til den fredelige demonstrasjonen.

- Om lag 15 av dem hadde fått tak i vester som vaktene hadde. De var ikke vakter, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad ved Oslo politidistrikt.

Han mener de røffe pågripelsene var nødvendig for å roe situasjonen. Ordenssjef Roger Andresen ved oslopolitiet mener at politiet ikke framprovoserte steinkastingen.

Politiadvokat Mette Haldorsen forteller at 17 av de 19 demonstrantene var løslatt i går kveld, og at foreløpig tre vil bli anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann.

ANGREP: Politiet angrep demonstrantene med køller og hunder, og flere ble behandlet for hundebitt på legevakta etterpå.