Gauck vant overlegent presidentvalget

72 år gammel pretestantisk pastor valgt til Tysklands nye president.

NYVALGT:  Joachim Gauck fikk 991 av stemmene i nasjonalforsamlingen, mens hans hovedutfordrer fikk 126. Foto: Thomas Peter / Reuters
NYVALGT: Joachim Gauck fikk 991 av stemmene i nasjonalforsamlingen, mens hans hovedutfordrer fikk 126. Foto: Thomas Peter / ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berlin (NTB-DPA-Reuters): Gauck ble formelt valgt av nasjonalforsamlingen i Berlin søndag, etter at alle de største partiene stilte seg bak hans kandidatur i februar.

Han fikk 991 av stemmene i forsamlingen, mens hans hovedutfordrer, journalisten og den tidligere nazistjegeren Beate Klarsfeld, fikk 126 stemmer.

Gauck er Tysklands 11. president siden slutten av 2. verdenskrig. Han tar over etter tidligere president Christian Wulff, som gikk av i midten av februar som følge av anklager om maktmisbruk.

Hans forgjenger, Horst Köhler, måtte gå av etter uheldige kommentarer om bruk av landets militære for å sikre økonomiske interesser.

Presidenten i Tyskland har først og fremst seremonielle oppgaver. Tyskerne forventer imidlertid at landets president skal være et moralsk forbilde som forsvarer grunnloven.

72 år gamle Gauck er protestantisk pastor og var aktiv i den østtyske borgerrettighetsbevegelsen. Han var også sjef for Stasi-arkivet og fikk ros for å ha avslørt lovbrudd hos det østtyske hemmelige politiet.

Gauck var presidentkandidat for SPD og De Grønne ved presidentvalget i juni 2010, men tapte da tredje valgrunde til fordel for Christian Wulff.

(NTB)

HOLDT TALE:  Joachim gauck tar over etter tidligere president Christian Wulff, som gikk av i midten av februar som følge av anklager om maktmisbruk. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
HOLDT TALE: Joachim gauck tar over etter tidligere president Christian Wulff, som gikk av i midten av februar som følge av anklager om maktmisbruk. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters Vis mer