Gaupa er utryddet i flere fylker

I ly av ulvejakta er gaupebestanden skutt ned med 77 dyr. Naturvernere er bekymret for bestanden, som for femte året på rad er redusert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før jakta i år var det anslått en gaupebestand på 550- 600 dyr. Det er femte året at det gis kvoter på rundt 100 gauper. For første gang siden det ble hard jakt på den i utgangspunktet fredede gaupa, er jegerne langt fra å nå kvotene. Kvoten var 123 gauper. 77 dyr ble skutt.

Fylkestallene

  • Bestanden er mange steder skutt kraftig ned. I Nord-Trøndelag ble «bare» 7 av 13 gauper skutt. I Nordland skjøt jegerne 16 av 21 dyr. I Troms ble resultatet 9 av 14. I Hedmark måtte jegerne nøye seg med 12 av 16.
  • I Telemark ble kvoten fylt med 8 dyr. I Buskerud klarte de 8 av 15 dyr, mens det i Oppland ble skutt 10 av 17 gauper.
  • Aust-Agder er nå tilnærmet gaupefritt. I Østfold ble to gauper skutt. Sør-Trøndelag må og regnes for gaupefritt, der ingen gauper er felt i år. Heller ikke i Vestfold ble noen gaupe felt.
  • I Oslo og Akershus ble fem gauper av en kvote på åtte felt.
  • Vestlandsfylkene har ingen bestand, heller ikke Finnmark.

Hard kritikk

Kritikere av jakta, støttet av gaupeforskere, blant dem Arild Landa, mener bestanden var skutt betydelig ned alt før jakta.

- Gaupa er utryddet fra en rekke fylker. I Nord-Trøndelag er en tidligere livskraftig stamme nå fåtallig og utsatt, sier Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr.

SKYTES NED: Gaupebestanden minker.