Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaupe jaktet på pus midt i Oslo

Katta reddet av stuevinduet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jorunn Knudsen oppdaget noe svært uvanlig da hun kikket ut av vinduet i dag tidlig. På terrassen stod en gaupe. Og der ble den værende en god stund.

Knudsen bor sammen med samboer og sønn i Gamle Bygdeveien på Mortensrud i Oslo, og det var der hun oppdaget rovdyret like utenfor vinduet.

- Klokken var like over åtte i morges, da den ene katten vår lagde en forferdelig lyd. Rene urinstinkt-lyder. Jeg løp ut i stua og der stod gaupa på terrassen, sier Knudsen.

Hun var ikke helt sikker på hva det var som stod fremfor henne med en gang, det var fremdels skumring og litt mørkt. Men hun skjønte fort at det store dyret var noe annet enn en katt.

Gaupa ble værende på terrassen en stund og Knudsen fikk tatt både bilder og filmet med mobilen før den lusket av sted.

Kom tilbake

- Men en time senere var den der igjen. Da oppdaget den katten inne på stua og gjorde et utfall mot den og heiv seg i vinduet. Katten ble så redd at den løp på loftet og der har den vært siden.

Den andre katten deres var tøffere og ble stående og knurret mot gaupa, tydelig ikke helt fornøyd.

KATTEDYR: Gaupa holdt seg på terrassen i flere timer, både til skrekk og irritasjon for både den og pus. Foto: Jorunn Knudsen
KATTEDYR: Gaupa holdt seg på terrassen i flere timer, både til skrekk og irritasjon for både den og pus. Foto: Jorunn Knudsen Vis mer

Knudsen tok ikke bare kontakt med Dagbladet.no, men også med Institutt for Naturforvaltning, som tok turen for å kikke. De kunne fortelle at det er snakk om et ungdyr. Gaupa skal være i god form, selv om det oppførte seg såpass uvanlig til gaupe å være.

- Dyret var tydeligvis trøtt, siden det ble værende så lenge. Det sov blant annet en stund på terrassen, før den etter to-tre timer fikk nok og stakk.

Knudsen har tidligere sett gaupe, men aldri i det fri eller levende. Hun forteller at en gang har en bil kjørt over ei gaupe like ved der hun bor.

- Først ble jeg veldig overrasket, det er jo veldig spesielt. Da den ble værende, så lot vi den i fred og tenkte den sikkert trengte å slappe av.

30-40 gauper i området

I følge Morten Bronndal ved dyreavdelingen på Biologisk institutt ved Universitetet i Oslo finnes det ca 450 gauper i Norge, av disse holder 30-40 til i Akershusområdet.

- Det er en fast bestand på Østlandet, både i vest-, øst- og nordmarka.

Gaupa er et rovdyr som i hovedsak lever av småvilt, og er særlig glad i rådyr. Om vinteren trekker rådyrene ofte ned mot bebyggelsen, på jakt etter godbiter.

image: Gaupe jaktet på pus midt i Oslo

- Gamle vinter-epler er en favoritt. Når de har frosset, blir det mye sukker i dem, og det liker rådyrene. For en 14 dagers tid siden fikk vi flere meldinger om at det var sett rådyr på Mortensrud. Det er derfor ikke uvanlig at gaupa oppholder seg på bebygde steder, men det er uvanlig at vi ser dem og får tatt bilde. De holder seg gjerne i skjul på dagen, og jakter på kvelden.

I fjor ble det observert dyr så langt nede som Nordstrand og på Bækkelaget.

Rovdyret lever i familiegrupper, med et hanndyr og hunndyr med avkom. Målet er å ha 60-70 familiegrupper, men den snøløse vinteren har gjort det vanskelig å si noe om bestanden i år.

- Det har ikke vært mulig å spore i vinter, så det er vanskelig å si, men vi regner med at bestanden har gått opp.

Revir

I følge Bronndal har en hunngaupe revir på ca 300-400 kvadratkilometer, mens en hann bruker 600. På steder med lite tilgang på vilt bruker en hann opp mot 1000 kvadratmeter.

- I Oslo-området regner jeg med de klarer seg med 300 på en familiegruppe, sier Bronndal, noe som tyder på at det er nok tilgang på mat her.

Ungene blir født i april-juni, og forlater moren etter et snaut år.

- I mars begynner de å søke ut og trekker seg lenger unna mora og jakte etter mat selv. Gaupa kan vandre langt for å finne sitt eget revir.

Rødhettesyndrom

Gaupa er et av de få rovdyrene vi har i norsk natur, men den nevnes langt fra i samme grad som ulven i negative ordelag.

- Gaupa bryr seg ikke om å ta hund, og det er ikke fortellinger om at den har tatt mennesker i samme grad som ulven. Den kan være ganske tøff mot sau i enkelte områder, men selv om husdyrfolk muligens ikke liker den så godt, så er folk stort sett ikke redd for den. Ulven herjer i flokk og skaper mer konflikt. Det er litt rødhettesyndrom over det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!