Gaupefamilie bruker døende reinsdyr til å trene opp ungen: - Jeg har ikke hørt om liknende

Viltnemnda i Målselv ble vitne til et svært sjeldent syn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Målselv i Troms har ifølge ettersøksleder i kommunens viltnemnd, Tor Eriksen, en stor bestand av jerv, gaupe, ørn og bjørn, men dokumentasjonen han fikk med seg tilbake fra elgtelling forrige uke er av det unike slaget.

- Dette er eksepsjonelt. Vi så to gauper drive opplæringsjakt med ungen, og det er særdeles sjeldent. Jeg har ikke hørt om lignende episoder, sier Eriksen til Dagbladet.

I klippet, som først ble omtalt av NRK Troms, øverst i saken er han på elgtelling med helikopter, og teamet fløy tilfeldigvis over dødskampen som utspilte seg i fjellheimen mellom Øverbygd og Rundhaug i Målselv.

- Det er to voksne gauper med unge og én rein. Reinen er bitt i strupen og blør mye. Det kan man se av blodsporene på bakken. Den står oppreist på alle fire, men var inne i sine siste minutter. Ikke langt unna så vi ytterligere ett reinkadaver, så de har nok forsynt seg, forteller Eriksen.

Han opplyser at de voksne gaupeindividene mest sannsynlig har skadebitt reinsdyret før de lar ungen finpusse jaktteknikken.

- Jeg hadde kun et actionkamera uten zoom, så jeg fikk dessverre ikke gått nærmere, men dette er naturens drama og en spesiell opplevelse. Det er mye rovdyr i Målselv nå. Spesielt jerv- og gaupebestanden tar seg opp, forklarer Eriksen.

Det fører med seg utfordringer, eksempelvis for reineiere i området.

- De tar gjerne flere individer og kan drepe for fote. Vi varslet den aktuelle reineieren umiddelbart, sier Eriksen som har vært i kommunens viltnemnd i fem år. 

Ifølge Miljøstatus.no har vi 58 gaupefamilier i Norge. Noe som tilsvarer omtrent 356 individer. Gaupe er kjent for å være ekstremt sky.