Gaupemor Silje spiste 20 rådyr!

Pluss fire harer, to tiurer, ei orrhøne, en orrhane og en hjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 6. februar ble gaupa Silje fanget i felle og bedøvet mens hun ble påført et halsbånd.

De neste fire månedene har feltarbeider Kjartan Sjulstad dokumentert at kattedyret forsynte seg med: 20 rådyr, fire harer, to tiurer, ei orrhøne, en orrhane og en hjort!

I slutten av mai fødte gaupa, og siden har hun holdt seg i samme område.

Hjort på 150 kilo

Gaupeprosjektet foregår i regi av Norsk institutt for naturforskning. Forsker og prosjektfeltleder John Odden opplyser at Silje og 16 andre gauper nå følges tett i tre områder av landet.

- I Nord-Troms og Finnmark ser vi på hvor mye rein gaupa dreper. I Akershus og Østfold følger vi gaupas påvirkning på rådyrbestanden. I Buskerud, Vestfold og Telemark er vi mest opptatt av hvor mange hjort gaupa klarer å ta livet av, forteller Odden.

Og legger til:

-Ganske vanvittig, egentlig, at gaupehannen på 20 kilo dreper hjortebukker på opp til 150 kilo. Det er når snømengdene er store at gaupa våger seg på hjort.

STORJEGER: Forskerne har dokumentert at gaupa Silje har forsynt seg med 20 rådyr, fire harer, to tiurer, ei orrhøne, en orrhane og en hjort siden februar! Foto: Skandlynx
STORJEGER: Forskerne har dokumentert at gaupa Silje har forsynt seg med 20 rådyr, fire harer, to tiurer, ei orrhøne, en orrhane og en hjort siden februar! Foto: Skandlynx Vis mer

Kart på pc

En gang i døgnet sender gaupas halsbånd en sms til forskerne med de siste 24 timers posisjoner.

-Via en server får vi opp gaupas forflytninger på et kart på PC-en. Hvis gaupa har tatt en hare, ligger den stille i tre-fire timer. Har den tatt en hjort, kan den ligge i ro i 10 dager, opplyser Odden.

Når gaupa forflytter seg, sender Odden beskjed til sine 50 feltarbeidere som dokumenterer med bilder hva den har fortært.

Ett år

Kjartan Sjulstad er prosjektets mann i felten i Vestfold. 23. juni rykket han ut og fant gaupa Siljes unge.

Moren har jaktet i et område på 600 kvadratkilometer, i Kongsberg og Lardal, samt i grenseområdene til Larvik, Hof og Re.

6. februar 2009, på dagen ett år etter at halsbåndet ble montert, vil det falle av automatisk.

Gaupemor Silje spiste 20 rådyr!

På dyreposisjoner.no kan man følge gaupeprosjektet på nært hold.

-Vi har lagt inn fjorten dagers forsinkelse for ikke å friste naturfotografer og jegere. Gaupehunner som har født holdes unna nettsida de første ti ukene, opplyser Odden.

GAUPEFORSKER:17 gauper rundt om i landet bærer sendere som gir gaupeforsker John Odden og feltarbeider Øistein Høgseth (t.h.) nyttige opplysninger om rovdyrets bevegelser.
PUST I BAKKEN: Disse to små krabatene slapper av i sola. Forsker og prosjektfeltleder John Odden opplyser at 17 gauper nå følges tett i tre områder av landet.
SINNATAGG: I slutten av mai kom Siljes gaupeunge til verden. En måned senere ble den sporet opp og avbildet mens mor var ute på jakt.