Gave til de rikeste

Staten senket formuesskatten til landets rikeste med 70 millioner kroner i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nysgjerrig? Sjekk skatten til Stein Erik Hagen eller Kjell Inge Røkke. Kjell Inge Røkke sparte mest. Stein Erik Hagen må se langt etter denne fordelen, med sin inntekt på litt over én milliard.

De rikeste med lav eller ingen inntekt og stor formue nyter godt av en spesialregel i skatteloven som gjør at staten senker formuesskatten deres betydelig.

Kjell Inge Røkke har en likningsformue på nærmere 2,3 milliarder kroner, og skulle egentlig betalt nesten 25 millioner kroner i formuesskatt. Men han får en rabatt på 10 millioner kroner. Grunnen er at han står oppført med null i inntekt.

Et forsiktig anslag viser at de 100 rikeste i fjor sparte over 70 millioner kroner i formuesskatt.

Skjermer lønna

Den såkalte åttiprosentregelen i skatteloven sier nemlig at dersom samlet skatt på formue og nettoinntekt overstiger 80 prosent av nettoinntekt, skal skatten settes ned tilsvarende. Hensikten er å skjerme dem som har veldig lav inntekt fra å måtte bruke hele lønna på å betale formuesskatt. Det er riktignok et «gulv» i regelen som sier at nedsettelsen ikke skal være større enn til 0,6 prosent av formue over 1 million kroner.

Ellers ville Røkke ha betalt null i skatt, siden han har null i inntekt.

Taper og vinner

Kjøpmann Stein Erik Hagen får derimot ikke noen nytte av denne regelen, takket være den rekordhøye inntekten på over én milliard kroner - ett tusen millioner kroner.

Hagen tjente faktisk 115000 kroner hver eneste time døgnet rundt i fjor.

Av dette og en formue på 925 millioner betaler Hagen nesten 294 millioner i skatt.

Hagen har i tillegg hatt en heldigere hånd enn Røkke med forvaltningen av sine verdier. Mens Hagens likningsformue er ned snaue 85 millioner kroner fra året før, må Røkke bite i seg at nesten 1,6 milliarder kroner har flommet ut av pengebingen. En stor del av dette er kurstap i Aker Kværner, hvor Røkke eier 49 prosent.

God for mye mer

Stein Erik Hagens skattbare formue er ikke uttrykk for hvor mye han egentlig er god for. Kapital anslår at han eier verdier for 9,1 milliarder.

Mesteparten av dette ligger på fryselager i dagligvaregiganten ICA Ahold, som eier Rimi og ICA i Norge.

Hagens kjæreste, Mille-Marie Treschow, er oppført med 346 millioner i formue.

I motsetning til Hagen var hennes inntekt «bare» 186 millioner i fjor. Av dette overlot hun 56 millioner kroner til felleskassa. Mens Hagens datter Camilla Nina (22) tjente solide 347 millioner. Hun har til gjengjeld null i formue.

Christen Sveaas, som var milliardær for to år siden, kan ikke engang kalle seg millionær lenger. Null er han oppført med både i inntekt og formue. Men også han er god for mye mer, 800 millioner, anslår Kapital.

FÅR HJELP AV STATEN: Kjell Inge Røkke.
REKORDINNTEKT: Stein Erik Hagen får ikke noen nytte av skatterabatten, fordi han hadde landets høyeste inntekt i fjor. Han er eneste nordmann som tjente over én milliard kroner. Her er Hagen fotografert hjemme på «gården» i Holmenkollen.