Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaven falt ikke i smak: Ville blidgjøre pave Frans med «dyrets tall»

Argentinas president Mauricio Macri finner ikke tonen med sin opphøyde landsmann.

I DÅRLIG JORD: - Å presentere dette som en tjeneste for paven er uhyrlig, og noe som han aldri ville ha akseptert. Det er tydelig at de ikke kjenner Francisco, sier Juan Grabois, som ifølge nettstedet Vatican Insider står paven nær. Foto: ABACAPRESS.COM
I DÅRLIG JORD: - Å presentere dette som en tjeneste for paven er uhyrlig, og noe som han aldri ville ha akseptert. Det er tydelig at de ikke kjenner Francisco, sier Juan Grabois, som ifølge nettstedet Vatican Insider står paven nær. Foto: ABACAPRESS.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Argentinas nyvalgte president Mauricio Macri mente det trolig godt da han ifølge Vatican

FINNER IKKE TONEN: Argentinas nye president forsøkte seg med en utstrakt hånd til sin landsmann pave Frans. Foto: AP/Natacha Pisarenko
FINNER IKKE TONEN: Argentinas nye president forsøkte seg med en utstrakt hånd til sin landsmann pave Frans. Foto: AP/Natacha Pisarenko Vis mer

Insider donerte 16.666.000 pesos til en stiftelse støttet av paven.

Men størrelsen på donasjonen var ikke velvalgt: Tallet 666 er kjent som «dyrets tall», og kan gi frysninger nedover ryggen på gode katolikker.

Overraskelse

«For paven var det en overraskelse. Og den var ikke positiv», skriver Vatican Insider.

Det til tross for at donasjonen tilsvarer omtrent 10 millioner kroner, og selv om mottakeren er en stiftelse som står paven svært nær. Utdanningsstiftelsen Scholas Occurentes er ifølge hjemmesida godkjent av paven og deres arbeid i 190 land nyter godt av organisasjonens nære, pavelige forbindelser.

Det gjør ikke Argentinas nye president. Mauricio Macri er en høyreorientert politiker, og har allerede kommet på kant med paven i politiske og sosiale spørsmål.

Det var kanskje dette Macri ville bøte på med sin generøse utdeling av skattebetalernes penger.

Donasjonen skal ha blitt gjort i etterkant av et større arrangement i Roma for to uker siden, hvor Hollywood-stjernene George Clooney, Salma Hayek og Richard Gere fikk tildelt medaljer.

Dårlig spøk?

Ved anledningen i Roma skal ikke nøyaktige tall ha blitt nevnt.

Det var først neste dag, gjennom pressen, at paven fikk kjennskap til det nøyaktige beløpet: 16.666.000 argentinske pesos. Tallet kom fram i dekret nummer 711 i Argentinas offisielle kunngjøringer.

Ikke bare ble beløpet ifølge Vatican Insider betraktet som altfor høyt i en så prekær økonomisk situasjon som Argentina befinner seg i.

Heller ikke selve tallstørrelsen falt i god jord.

«Ingen forklarte hvor det nøyaktige beløpet kom fra, men 666 (dyrets tall) kunne virke som en dårlig spøk», skriver Vatican Insider.

- Uhyrlig

Dermed har det som ifølge det argentinske nettstedet Política Argentina var ment som en vennlig gest fra Argentinas president til hans mest høytstående landsmann, endt med noe som lett kan oppfattes som en blodig fornærmelse.

Og nettopp slik kan det også ha blitt oppfattet. Mens paven selv naturlig nok må velge sin ord med omhu, tar fagforeningslederen Juan Grabois, som ifølge Vatican Insider står paven nær, ikke slike hensyn. Han mener gaven kan se ut som et forsøk på bestikkelse.

- Å presentere dette som en tjeneste for paven er uhyrlig, og noe som han aldri ville ha akseptert. Det er tydelig at de ikke kjenner Francisco, sier Grabois ifølge nettstedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!