Gavene du ikke vil ha under treet: Potensielt livsfarlige

Brannfare, allergener og kreftfremkallende stoffer. Derfor bør du tenke deg om to ganger før du handler.

KONFISKERTE VARER: Noen av produktene på dette bildet er ekte. De aller fleste er piratkopierte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KONFISKERTE VARER: Noen av produktene på dette bildet er ekte. De aller fleste er piratkopierte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Du kan selv tenke hva som skjer hvis det skjer noe med strømuttaket i huset, og det tar fyr.

Det sier tolloverinspektør Tor Colka Evensen til Dagbladet. Han viser fram to nærmest identiske rettetenger, begge lilla og begge tilsynelatende av merket GHD.

I praksis er de antakeligvis svært forskjellige. Der den ene er trygg og kvalitetssikret, kan den andre potensielt være livsfarlig.

- Det er aldri godt å vite hva som er inne i falske produkter. De kan virke godt, men du vet ikke hva som kan skje inne i dem, og du vet heller ikke under hvilke forhold den er produsert, forklarer Evensen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gambling med helsa

Falske fotballdrakter, tvilsomme bilfelger og leketøy.

I fjor viste en undersøkelse gjennomført av OECD at falske varer utgjør hele fem prosent av EUs totale import, og en god porsjon av dem fant veien til Norge.

De er ofte billige, men handelen er ikke alltid god.

- Når det gjelder leker er det umulig å vite å vite hva slags fargestoff som er brukt. De kan føre til allergiske reaksjoner og de være kreftframkallende, sier Evensen.

- Det er en gambling med helsa. Og du vet heller ikke under hva slags forhold de er produsert, om det er snakk barnearbeid eller underbetalte arbeidere i mørke kjellere, legger tolleren til.

ADVARER: Både tolloverinspektør Tor Colka Evensen og Elisabeth Nettum, seniorrådgiver ved Tolldirektoratet, advarer folk mot å kjøpe piratkopiert. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVARER: Både tolloverinspektør Tor Colka Evensen og Elisabeth Nettum, seniorrådgiver ved Tolldirektoratet, advarer folk mot å kjøpe piratkopiert. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Omfattende netthandel

Den samme problemstillinga gjelder ved kjøp av klær og andre piratkopierte varer.

Tidligere ble disse stort sett kjøpt i utlandet eller smuglet til Norge i store kvantum. Nå foregår mye av handelen på nett.

I år planlegger 44 prosent av nordmenn å handle gaver på nettbutikker, ifølge Nets' julehandelsundersøkelse. Her blir mange lurt.

- Når prisene er lave er det lett å la seg friste. Det er vanskelig å være helt sikker på at varene er ekte før du har kjøpt dem, sier Elisabeth Nettum om netthandelen.

Lett å bli lurt

Nettum er seniorrådgiver i Tolldirektoratet, og understreker at kunder i norske butikker har et ekstra sikkerhetsnett i form av Norges lovverk.

Ved kjøp fra utenlandske nettbutikker forsvinner dette sikkerhetsnettet.

- Når du trykker på en reklame, og klikker på lenken og handler, vet du ikke hvem som står bak nettbutikken. Produktene ser veldig bra ut, og ofte må man til produsentene for å skille falske fra ekte. Vanlige forbrukere har ikke den kompetansen, opplyser Nettum.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 20.12.2012 Polsk mafia smugler sprit til Norge for flere 100 millioner kroner Vis mer

Dette bør du gjøre

Likevel er det noen grep man kan ta.

Prosjektleder Hedvig Bengston ved opplysningssiden Velgekte.no gir følgende råd da Dagbladet kontakter henne:

  • Sjekk domenenavnet: nettbutikker som bryter opphavsrett bruker ofte kombinasjoner av merkenavn og ord som «billig» eller «outlet». Da er det ofte grunn til mistanke. Det samme gjelder hvis domenenavnet ikke henger sammen med hva som selges.
  • Let etter kontaktinformasjon: Nettbutikker har som regel en «om oss»-fane der de oppgir kontaktinformasjon. Om det ikke er noen konkret adresse, telefon- eller organisasjonsnummer, og bare et skjema der man kan sende inn henvendelser, bør det ringe en bjelle. Da aner man ikke hvem som står bak nettsida.
  • Se etter anmeldelser: Bruk nettbutikker andre har erfaringer fra. I anmeldelser på nettet kan du få nyttig informasjon om hvorvidt nettbutikken selger falske varer.
  • Er prisen for god til å være sann?: Mange som selger piratkopierte produkter selger til en nesten like høy pris som den ekte varen. Dette er for å unngå mistanke. Om prisen er langt lavere enn den ekte varen, er det uansett grunn til å være mistenksom. Kjente merkevarer er som regel likt priset over hele verden.

Les mer her

Noen flere tips

  • Vær oppmerksom på salgssted: Luksusprodukter selges hverken på stranden eller på åpne markeder. Legemidler bør bare kjøpes fra autoriserte forhandlere. Hvis du vil være sikker på at nettbutikken selger ekte varer, sjekk autoriserte forhandlere på originalprodusentens nettsted.
  • Sjekk forpakningen: Kommer produktet i billig, rufsete forpakning? Mangler medisinene ytre forpakning, og kommer kun i pillebrett? Originale produkter blir ikke sendt på denne måten. De som selger piratkopier bruker ofte lite ressurser på innpakningen, så vær på vakt hvis du stusser over hvordan varen er pakket.
  • Undersøk merking og produktinformasjon: Er produktinformasjonen, forpakningen eller merkelappene fulle av skrivefeil? Dette er en indikasjon på at produktet er en piratkopi. Originale produsenter bruker profesjonelle oversettere.
  • Lukt på produktet: Lær skal lukte som lær, ikke som dårlig lim, plastikk eller kjemikalier. Piratkopiert kosmetikk og parfyme kan ha overdreven lukt.

Kilde: Velgekte.no

Reager med en gang

Bengston understreker at piratkopierte produkter er et betydelig internasjonalt problem, og at kriminelle tjener store penger på denne aktiviteten.

- Det blir bedre og bedre dokumentert at organiserte kriminelle er dypt inne i handel med piratkopier, sier Hedvig Bengston.

Der en av grunnene til at en bør være ekstra oppmerksom.

Og om du er usikker på om du har blitt lurt, eller får en tvilsom pakke under juletreet, er det bare en ting å gjøre.

- Ta kontakt med produsenten. Ofte vet de hvem som er forhandler, og har oversikt over hvilke land der produktene deres produseres. Kommer pakkene fra et land de ikke produserer, kan de si om varene er ekte eller ikke, sier Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer