Gavepakke fra Bush til høyre-ekstremister

NEW YORK: George W. Bush har skremt mange amerikanere ved å plukke ut senatets mest ultrakonservative abortmotstander John Ashcroft (58) som justisminister. Ashcroft er gavepakken til Christian Coalition og høyreekstreme grupper i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Missouris-senatoren, som i november tapte senatsvalget for en død mann, er løftet fram til en av Bush-regjeringens mest sentrale ministerposter. Da han i november tapte senatorvalget i Missouri mot guvernør Mel Carnahan, som omkom i en flyulykke få uker før valget, var det et takk for sist fra Missouris svarte velgere.

Svart hevn

Ashcroft hindret for noen år siden den svarte dommeren Ronnie White i å bli første svarte dommer i delstatens høyesterett.

Ashcroft sa at White forsvarte kriminelle handlinger og dømte for få til døden.

Svarte har siden kalt Ashcroft rasist, mens andre mener demonstrasjonen mot White var et politisk spill i kampen mot demokraten Mel Carnehan om guvernørstillingen. Ashcroft var guvernør før Carnehan.

Når senatorene vender tilbake til Washington i dag er det Carnehans kone som fyller senatorplassen Ashcroft tidligere hadde.

Fanatisk abortmotstand

Ashcroft er fanatisk abortmotstander og har som mål å kvitte å fjerne retten til selvbestemt abort i USA.

Selv når det dreier seg om voldtekt og incest viser Ashcroft ingen nåde. Bare når morens liv står på spill godtar han en abort. Ashcroft er også motstander av den såkalte «dagen-derpå-pillen» som kan hindre at befruktning skjer.

I den forestående senatshøringen vil tidligere kolleger forsikre seg om at Ashcroft følger den gjeldende loven og sikrer abortpasienter mot voldelige demonstranter utenfor abortklinikkene i delstatene som utfører abort.

Homofob

Som om ikke dette var nok, har Ashcroft tatt i mot en utmerkelse fra Bob Jones-universitet i Sør-Carolina. Universitetet hadde inntil for ett år siden forbud mot at svarte og hvite kunne være kjærester. Forbudet er nå borte, men praktiseres like aktivt.

I tillegg mener mange at Ashcroft er homofob i og med han mener det ikke trengs lover mot diskriminering av homofile. Han er motstander av økonomisk støtte til kunst og kultur. For tre år siden lot han seg intervjue i magasinet Southern Partisan som skriver hyllester til slaveriet og til tidligere Ku Klux Klans-leder David Duke.

Da George W. Bush lovet å være politisk brobygger i Washington ventet de fleste at Bush mente broer til både høyre og venstre. Med Ashcroft har Bush bygget en solid bro inn til i de mest konservative grupper i USA.

<B>ERKEKONSERVATIV:>/B> Senator John Ashcroft blir USAs neste justisminister dersom Senatet godkjenner George Bushs´utnevelse