Norsk diplomat skjeller ut russere:

- Gavepakke til Putin

En norsk diplomat ble fanget på video på et hotell i Russland der hun skjeller ut to ansatte. Norske eksperter reagerer på utspillet til diplomaten.

RUSSLAND: Utenriksdepartementet beklager etter at en norsk diplomat ytret seg hatefullt på et hotell i Russland tidligere i sommer. Video: MASH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En norsk diplomat i Russland ble fanget på video på et hotell i Russland der hun kommer med voldsomme utfall mot to hotellarbeiderne i skranken.

Diplomaten sier blant annet til de ansatte at vedkommende «hater russere».

Det er ukjent hva som er foranledningen til hendelsen, og det er ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra den aktuelle diplomaten.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at hendelsen skal ha skjedd tidligere i sommer.

- Utenriksdepartementet beklager sterkt denne hendelsen. Uttalelsene reflekterer på ingen måte norsk politikk eller norske holdninger overfor Russland og russere. Saken blir fulgt opp internt i departementet, skriver kommunikasjonssjef i det norske Utenriksdepartementet (UD), Tuva Raanes Bogsnes, i en e-post til Dagbladet.

- Servicekulturen er aldeles elendig

Iver B. Neumann, statsviter, Russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI), sier til Dagbladet at diplomaten har havnet i en sur situasjon.

- Hadde dette vært i fredstid, så hadde ikke saken blitt blåst opp i mediene. Russland er ekstremt presset, og de vil bruke de midlene de kan. Men det er ingen grunn å kaste denne kvinnen til ulvene, sier han til Dagbladet.

PRESSET: Iver B. Neumann, statsviter, Russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI) sier til Dagbladet at Russland vil bruke alle midler de kan, fordi de er presset. Foto: Fridtjof Nansens Institutt
PRESSET: Iver B. Neumann, statsviter, Russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI) sier til Dagbladet at Russland vil bruke alle midler de kan, fordi de er presset. Foto: Fridtjof Nansens Institutt Vis mer

Han sier imidlertid at han selv har opplevd dårlig service på hotell i Russland, og mener at russere ikke eier serviceinnstilling.

- Servicekulturen i Russland er aldeles elendig. De eier ikke servicebegrep i landet, sier russlandeksperten.

Likevel understreker han at diplomater normalt ikke bør skape konflikt når de er på oppdrag for Norge.

- Hele vitsen med diplomater er at de skal dempe konflikter. Her later det til at hun har latt seg provosere, og det er ikke det vi betaler dem for, sier Neumann.

Bryter diplomatisk kutyme

Videoen av den norske diplomaten, som har blitt delt av det russiske mediet Mash og omtalt av statlige medier som Russia Today og Tass, har skapt sterke reaksjoner i Russland.

Russlands utenriksdepartement har fordømt den norske diplomaten, og mener at vedkommende kommer med «hatefulle» ytringer mot russere.

Talskvinnen Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet antyder på sin egen Telegram-kanal lørdag at Moskva vurderer å ilegge straff mot den norske diplomaten, med mindre Norges UD gjør det først.

Neumann forklarer at Russland bryter med diplomatisk kutyme når de velger å ta opp saken offentlig i pressen, og på sosiale medier.

- Den vanlige diplomatiske måten å håndtere slike saker, er å ta det privat under teppet. De avviker derfor helt og bryter med kutymen når de gjør saken offentlig. Dette er en veldig udiplomatisk måte å gjøre det på, sier han.

Statsviteren forklarer videre at de russiske myndighetene kan ta affære etter hendelsen på to måter:

- De kan kreve av norske UD å trekke diplomaten tilbake, eller så kan de stemple kvinnen som «persona non grata», men hvis de først skal ta affære, vil de neppe gjøre dette, sier han.

«Persona non grata» er en status som diplomater kan motta i det landet de er utstasjonert til. Det betyr i praksis at de mister sin diplomatiske immunitet mot arrest.

GAVEPAKKE: Jørn Holm-Hansen, statsviter og russlandforsker ved OsloMet, mener videoen av den norske diplomaten er en gavepakke til Vladimir Putin. Foto: OsloMet
GAVEPAKKE: Jørn Holm-Hansen, statsviter og russlandforsker ved OsloMet, mener videoen av den norske diplomaten er en gavepakke til Vladimir Putin. Foto: OsloMet Vis mer

- Gavepakke til Putin

Jørn Holm-Hansen, statsviter og Russlandforsker ved OsloMet, sier til Dagbladet at den russiske presidenten Vladimir Putin vil bruke videoen i sin propaganda.

- Det har vært en del av Putins retorikk at Vesten er preget av russofobi. Dette spiller han på for å skape oppslutning om seg selv. Ethvert eksempel på litt irrasjonelt russerhat er en gavepakke til Putin, sier han.

Han påpeker at jo mer det er et kollektiv hat mot hele den russiske befolkningen i Vesten, desto mer kan Putin bruke dette til sin fordel.

Holm-Hansen mener ytterligere at det er pinlig at en norsk utplassert diplomat kommer med slike uttalelser

- Det er ikke slik man skal opptre, verken som turist eller diplomat. Det er oppsiktsvekkende at en diplomat sier at hun hater alle russere, sier han.

- Heldigvis ser det ut til at de fleste russiske medier opplyser om at det norske utenriksdepartementet har tatt avstand fra opptrinnet, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer