Gavepakke til Sharon

Skipet var lastet med 50 tonn våpen, og ble en politisk gavepakke til Israels kompromissløse statsminister Ariel Sharon. Israel gjør president Yassir Arafat ansvarlig for våpenlasten. Men Arafat nekter all befatning med våpenskipet «Karin-A».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var akkurat da USA og verdenssamfunnet skulle presse Sharon til politiske innrømmelser at skipet lastet med raketter, antiluft-missiler, granater, miner og et utvalg av antitankvåpen ble bordet av israelske soldater. Nå kan våpenskipet ødelegge det arbeidet som var gjort for å presse partene til en våpenhvile i en ny diplomatisk offensiv med USA i spissen.

Diplomatiske observatører sier de palestinske selvstyremyndighetene ikke har noe behov for våpen nå, og at de tviler på at Arafat kan stå bak den enorme våpentransporten.

Ingen ble skadet i aksjonen som skjedde torsdag ettermiddag i Rødehavet.

Skylder på Arafat

Israelske myndigheter sier både at båten er eid av de palestinske selvstyremyndighetene, og at både kapteinen og flere av mannskapet jobber i sjøpolitiet til selvstyremyndighetene. Det betyr i så fall at det er Yassir Arafat som gjøres direkte ansvarlig for lasten, noe israelske myndigheter ikke unnlot å slå politisk mynt på i går.

- Hvis lasten hadde nådd fram til terrorister innstilt på å slå til mot oss, så ville det dramatisk økt trusselen mot israelske soldater og sivile. Forbindelsen mellom de palestinske selvstyremyndighetene er utvetydig, klar og lar seg ikke bortforklare.

Mennesker knyttet offisielt til de palestinske selvstyremyndighetene var involvert, blant dem høyere offiserer i det palestinske sjøpolitiet, sa Israels forsvarssjef Shaul Mofaz, da han offentliggjorde nyheten i går ettermiddag.

Benekter

Men på palestinsk side benekter man kategorisk enhver befatning med skipslasten.

- Vi vet ingenting om dette, og vil undersøke det, sier Nabil Abu Rdainah, rådgiver til president Yassir Arafat.

Han beskrev bordingen av skipet som «israelsk propaganda» som var ment å torpedere arbeidet med å få til en våpenhvile som Bush-administrasjonens utsending til området, Anthony Zinni, forsøker å få i stand.

For Ariel Sharon er våpenskip et en politisk gavepakke. Han har de siste månedene sagt at Arafat styrer en terrororganisasjon, og gjort den palestinske presidenten ansvarlig for terroren i Israel i vinter. Nå har han det han oppfatter som selve beviset for sine påstander, med et skip som Israel sier både er eid av de palestinske selvstyremyndighetene, og har en kaptein og mannskap som er offiserer i selvstyremyndighetenes politistyrker.

Observatører tviler

Men til tross for at det kan se ut til at bevisene peker direkte på Yassir Arafat og selvstyremyndighetene, så advarer diplomater Dagbladet har snakket med mot å trekke forhastede konklusjoner.

- Dette er for risikabelt for Arafat, og imot det han har stått for og det verdenssamfunnet vil. Jeg tror ikke Arafat kan stå bak. Det ville være å skyte seg både i hodet og i beina. På den annen side kan man ikke utelukke noe som helst, sier en kilde til Dagbladet.

Kilden peker på at de palestinske selvstyremyndighete ne har nok våpen. Det er ikke våpen de trenger, men internasjonal støtte.

Våpenskipet, som kom fra Iran, kan ha vært ment for en av de ytterliggående gruppene som i høst og vinter trappet opp sin terror i Israel. Dette er grupper som selvstyremyndighetene ikke kontrollerer, selv om de på Arafats oppfordring har avstått fra terror i mer enn to uker nå.

SYLDER PÅ ARAFAT: Ariel Sharon legger all skyld på Arafat. Han vil bruke våpenfunnet for alt hva det er verdt politisk.
BENEKTER: PLO-leder Yassir Arafat, sier via sin medarbeider at han ikke har noe med våpenlasten å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer